top of page

Traden voor beginnerstraden voor beginners: hoofdplaatje

Daytraden is een makkelijk manier om op de korte termijn veel geld te verdienen. Je kan hoge rendementen pakken, maar pas op want hoger rendement betekent ook meer risico. In dit artikel ga ik uitleggen hoe traden voor beginners werkt en hoe jij als beginner ook van deze kans gebruik kan maken.

 

Inhoudsopgave

4. Waar kan je in traden voor beginners

 

Wat is traden echt?

Je hebt vast wel eens van traden gehoord en op het internet mensen horen roepen dat je er snel rijk mee kan worden maar wat is het echt en wat is het verschil tussen traden en gewoon beleggen.

 

Bij traden gaat het echt om het kopen en verkopen op de korte termijn. Het wordt niet voor niets vaak daytraden of daytrading genoemd, omdat je een effect niet langer dan een dag vasthoudt.

 

Hiermee koop en verkoop je effecten op hele korte tijd en kan je erg veel transacties uitvoeren. Met traden doel je dan ook op een korte agressieve beweging en hier moet je dan ook de kennis voor hebben om deze mogelijkheid te zien.

 

Daytrading wordt vaak als erg lastig ervaren, omdat je in enkele seconden keuzes moet maken, omdat de kans anders al voorbij is en je te laat bent.

 

Het grootste verschil tussen traden en beleggen is dan ook dat je met traden echt op de korte termijn focust en met beleggen veel meer op de lange termijn.

 

Traden is erg lastig en zelfs professionele traders maken veel verliesgevende trades. Risicomanagement is dan ook heel erg belangrijk. Je moet altijd minimaal doelen op dat je winst bij winstgevende trades groter is dan je verlies bij verliesgevende trades.

 

Geld verdienen in een positieve en negatieve markt met daytraden

Eén van de dingen die traden uniek maakt en een heel erg groot voordeel is dat je winst kan maken wanneer de markt omhooggaat, maar ook wanneer het omlaaggaat.

 

Bij traden kan je namelijk het aandeel kopen (long) maar ook verkopen (short). Met kopen krijg je geld wanneer het aandeel omhooggaat en met verkopen krijg je juist geld wanneer het aandeel omlaaggaat.

 

Dit is heel erg fijn, want doordat je op de korte termijn belegt kan je dagelijks een andere positie innemen waardoor je goed kan inspelen op een positieve, maar ook een negatieve markt.

 

Met beleggen kan dit niet zomaar, omdat je effecten voor een langere duur wilt bezitten en hier zullen dan stijgingen in zitten maar ook dalingen. Uiteindelijk hoop je met beleggen alsnog meer stijgingen te hebben dan dalingen, maar je kan niet zoals bij daytraden op elke stijging en daling inspelen.

 

Hierdoor ben je een stuk minder gevoelig voor een crisis in de aandelenmarkt of in een andere effectenmarkt, omdat je gewoon short kan gaan en zo alsnog je geld kan gaan verdienen.

 

Hoe doe je trading ervaring op als beginner.

Traden is een lastig proces en zonder ervaring is de kans dan ook heel erg groot dat je verlies gaat leiden. Je wilt dus ervaring opdoen, maar hoe kan je dit dan doen zonder geld te verliezen.

 

De oplossing hiervoor is om een demo-account aan te maken. Met een demo-account kan je met nep geld beleggen. Op deze manier kan je oefenen zonder dat je je eigen geld op het spel zet.

 

Wat ook slim is om de techniek beter te leren. Kies een strategie en leer alles erover, zodat je er een expert in wordt en het alleen nog maar hoeft toe te gaan passen.

 

Waar kan je in traden voor beginners

Je kan tegenwoordig in echt van alles gaan beleggen en als beginner heb je hier ook makkelijk toegang tot via een broker.

 

Markten waar je in kan handelen zijn:

 

·      Aandelen

·      Crypto

·      ETF’s

·      Grondstoffen

·      Valuta

·      Obligaties

 

Sommige marketen zijn wel een stuk minder interessant voor traden, aangezien je het liefst een effect hebt die snel beweegt.

 

De effecten die dit doen zijn naar mijn mening: aandelen, crypto, grondstoffen en valuta. Hierin zijn aandelen en crypto het best naar mijn mening.

 

Wat heb je allemaal nodig om te traden

Om te traden heb je ook verschillende middelen nodig. De middelen die je nodig hebt zijn:

 

2.     Geld

3.     Laptop of telefoon

4.     Een goede strategie

5.     Ervaring

 

Deze onderdelen heb je echt nodig voordat je begint met traden.

 

Veelgemaakte fouten bij beginners met traden

Beginners maken vaak veel dezelfde fouten. Lees deze fouten goed door, want wanneer je ze niet begrijpt zal je ze later leren alleen kost het je dan waarschijnlijk een verliesgevende trade.

 

·      Emoties bij een trade. Emoties zijn één van de gevaarlijkste dingen bij traden en je moet voordat je een trade start een goed plan hebben en daar niet van afwijken door je emoties.

·      Geen risicomanagement. Risicomanagement is heel belangrijk omdat zelfs goede traders soms verliezen maken. Het is dus belangrijk dat je winst bij winstgevende trades groter is dan je verlies bij verliesgevende trades.

·      Niet plannen van een trade. Je moet voordat je een trade ingaat altijd een plan hebben en hoe je reageert op situaties.

·      Geen lijstje effecten. Je moet voordat je gaat traden een lijstje hebben met welke effecten je in de gaten houdt. Je hebt namelijk niet genoeg ogen om de hele markt in de gaten te houden.

·      Te weinig ervaring opdoen. Je moet lang genoeg traden met een demo-account zodat je echt een expert wordt in je techniek en dan kan je met echt geld gaan. Doe dit niet te snel!

·      Te snel meer geld inleggen. Wanneer je te snel opschaalt wordt het emotioneel lastig en zoals ik al zei je moet emoties uit de trade houden.

 

Dit zijn dan de meest gemaakte en fouten die je als beginner echt moet voorkomen, omdat het je anders (veel) geld kan gaan kosten.

 

Hoeveel startkapitaal heb je nodig

Om te beginnen heb je 0 euro nodig. Beginnen is namelijk al een demo-account aanmaken en oefenen.

 

Wanneer je met echt geld gaat beleggen zal je wel iets moeten inleggen. Hoeveel dit is ligt heel erg aan welke broker je hebt en hoeveel de minimale inleg is.

 

Veel brokers hanteren een inleg van 500 euro, maar er zijn ook brokers waar je terecht kan met veel minder, zoals maar 5 euro.

 

Je hebt dus geen geld nodig om te beginnen met een demo-account, maar wanneer je met echt geld wilt beginnen zal je wel wat moeten inleggen. Hoeveel dit is ligt heel erg aan bij welke broker je zit.

 

De beste daytrading strategieën

Er zijn misschien wel honderden daytrade strategieën, maar naar mijn mening zijn dit de 3 beste en vaak ook wel de meest gebruikte:

 

1.     Steun en weerstand niveaus’s

2.     Candle patronen

3.     Handelen op het nieuws

 

Dit zijn 3 erg sterke technieken. Met steun en weerstand kijk je in de grafiek waar je ziet dat de grafiek juist omhooggaat of omlaag.

 

Psychologisch kopen en verkopen mensen namelijk vaak op hetzelfde punt, omdat ze op deze manier hun verlies hebben terugverdiend of op een punt waar het de vorige keer misging.

 

Aangezien andere hier (on)bewust op inspelen kan jij dit ook doen. Wanneer de grafiek bijvoorbeeld tegen een weerstand level aankomt kan je verkopen en wanneer het tegen een steun level aankomt kopen.

 

Steun en weerstand levels kunnen ook breken en wanneer een steun level breekt wordt dit een weerstand level en andersom ook. Je kan er dan ook op inspelen dat een level breekt.

 

Wanneer bijvoorbeeld een steun level breekt kan je verkopen tot een nog lager steun level. Bij een weerstand level kan je juist kopen als deze breekt.

 

Candle patronen is de tweede strategie. Patronen kunnen voorspellen of de markt omhoog of omlaaggaat en hier kan jij op inspelen. Wanneer je deze goed kan aflezen kunnen sommige patronen het marktverloop voorspellen.

 

Let wel op dat dit niet altijd de betrouwbaarste strategie is en naar mijn mening kan je deze het best combineren met een andere strategie. Steun en weerstand levels zijn namelijk best wel goed in combinatie met candle patronen.

 

De laatste echt goede en veelgebruikte strategie is handelen op het nieuws. Wanneer er slecht nieuws van een bedrijf naar buiten komt zullen mensen mogelijk gaan verkopen en met goed nieuws juist kopen.

 

Wanneer je met slecht nieuws over een bedrijf verkoopt en met goed nieuws juist koopt kan dit een hele goede strategie zijn.

 

Deze strategie klinkt heel simpel, maar je moet niet onderschatten dan het beoordelen wat belangrijk nieuws is en wat niet erg ingewikkeld kan zijn.

 

Dit is ook erg belangrijk, omdat wanneer je een trade plaatst op onbelangrijk nieuws er mogelijk helemaal niks gebeurt.

 

Wanneer je dit onderdeel onder controle hebt kan jij heel erg goed op het nieuws traden, maar hou er wel rekening mee dat dit erg lastig is.

 

Ik heb ook een artikel geschreven over de beste trading strategieën. Hierin bespreek ik deze tactieken uitgebreider en andere dingen die je moet weten. Wil je dit artikel lezen? Klik dan hier!

 

Conclusie

Traden is dus het kopen en verkopen van effecten op de korte termijn. Dit brengt veel risico met zich mee maar mogelijk ook veel rendement.

 

Het unieke aan (day)traden is dat je geld kan verdienen in een positieve en negatieve markt, omdat je kan kopen(long) en verkopen(short).

 

Het probleem bij traden is dat het best ingewikkeld is en je daarom ervaring nodig hebt. Om dit op te doen zonder geld te verliezen kan je het best een demo-account aanmaken.

 

Om te starten heb je geen geld nodig, omdat je zonder geld al kan beginnen met een demo-account. Wanneer je met echt geld wilt gaan beginnen moet je wel iets inleggen. Hoeveel ligt aan de broker waar je bij aangemeld bent.

 

Er zijn verschillende daytrading strategieën die erg goed zijn en wanneer je meer over strategieën wilt leren en welke de beste naar mijn mening zijn kan je hier een artikel erover lezen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments


bottom of page