top of page

Investeren in startups
Wanneer je wil dat je aandelen heel snel gaan groeien kan investeren in startups een hele goede optie zijn. De aandelen zijn dan namelijk nog erg goedkoop en wanneer een startup een succes wordt kan dit heel meer waard gaan worden. Het nadeel is wel dat het risico erg groot is en 90% van de beginnende bedrijven redt het meestal niet.

 

 Je moet je geld dan ook verspreiden over veel startups en hopen dat een paar het gaan redden. Ondanks dat er zo veel falen kan je alsnog leuke winst maken hoe dit kan lees je in dit artikel.

 

Inhoudsopgave

 

Hoe kan je in startups beleggen

Wanneer je in grote bedrijven wilt gaan beleggen kan je vaak gewoon op een groot beleggingsplatform terecht en hier het aandeel kopen.

 

Voor startups is dit echter niet het geval aangezien ze vaak nog niet beursgenoteerd zijn en bij veel brokers kan je niet de hele kleine aandelen verhandelen.

 

Echter zijn hier wel andere platformen voor en op deze manier kan je heel vroeg in bedrijven instappen en zo heel goedkoop inkopen.

 

Enkele platformen waar je in startups kan investeren zijn:

 

1.     BnkToTheFuture

2.     Wefunder

3.     Republic

4.     Crowdcube

5.     Seedrs

 

Er zijn nog veel meer platformen maar dit zijn 5 brokers die naar mijn mening best goed en betrouwbaar zijn om te investeren in beginnende bedrijven.

 

Heb je ervaring nodig

In startups investeren is heel erg risicovol en ook erg moeilijk aangezien haast 90% van de startups faalt. Goed marktonderzoek is dan ook belangrijk en voor te investeren in startups heb je echt ervaring nodig.

 

Om succesvol te investeren is het zeker handig om veel investeringskennis te hebben en patronen te kunnen lezen en vooral goede risicomanagement toe te kunnen passen.

 

Je moet ook leren hoe je goede startups vindt en hier moet je dan ook voor een stuk verder kijken dan je neus lang is.

 

Naast investeringskennis is naar mijn mening zelf ondernemer zijn of vroeger een startup op te hebben gebouwd hele nuttige kennis.

 

Je moet namelijk kiezen welke startups jij denkt dat een succes gaan worden en welke niet. Als je al ervaring hebt als ondernemer kan dit veel makkelijker zijn omdat je weet waar een goed plan aan moet voldoen om tot een succes gebracht te worden.

 

Naar mijn mening is het dus zeker handig om ervaring te hebben bij het beleggen in startups omdat het heel risicovol is. Hierin zijn 2 type kennissen handig namelijk beleg kennis en ondernemers kennis.

 

Risicomanagement bij investeren in startups

Risicomanagement is misschien wel de doorslaggevende factor of je succesvol wordt of niet. De meeste bedrijven falen dus en zolang je niet een extreem goed inzicht hebt of een bedrijf vaalt of niet zal je waarschijnlijk meer verliesgevende trades hebben dan winstgevende.

 

Met risicomanagement moet je er dan voor zorgen dat je winsten een stuk groter zijn dan je verliezen, zodat je winsten je verliezen kunnen opvangen en je veel extra overhoudt.

 

Voor dit onderdeel is belegervaring erg handig, want dan weet je al wel hoe risicomanagement werkt. Doordat je meestal verliesgevende trades zal draaien moeten je winsten ook echt bangers zijn.

 

Dit kan ook wel omdat wanneer je in een startup investeert en het bedrijf zal groeien je de aandelen erg goedkoop hebt en zo heel veel kan verdienen. Je moet dan ook gaan rekenen hoeveel je moet inleggen en waar een stop-loss om zo winstgevend te kunnen beleggen.

 

Hoe doe je onderzoek in beginnende bedrijven

Naast dat risicomanagement erg belangrijk is het ook belangrijk om zo min mogelijk verliesgevende trades te doen en zo veel mogelijk winstgevend. Dit kan je goed oplossen door goed onderzoek te doen.

 

Voor dit onderzoek is ondernemingservaring heel erg handig, maar als je dit niet hebt

is het geen ramp. In dit geval moet je voordat je gaat beleggen moet je dan goed onderzoeken waar een goed ondernemingsplan aan moet voldoen.

 

Op deze manier kan je al een groot deel van de beginnende bedrijven afschrijven, omdat je vaak al aan hun ondernemingsplan kan zien of het een goed bedrijf wordt of een complete mislukking.

 

Er falen maar liefst 42% van de startups, omdat ze een product naar de markt brengen waar eigenlijk geen behoefte aan is en daarom ook te weinig vraag. Als je dit al kan ontdekken kan je een groot deel van je verliesgevende trades voorkomen.

 

Andere redenen zijn waardoor veel startups falen: te weinig geld als buffer waardoor het meteen misgaat als sales later binnenkomen dan gepland, een slecht team en weinig ondernemingservaring. Wat ook vaak belangrijk is dat een beginnend bedrijf echt een uitgebreid ondernemingsplan heeft en alle details al zijn uitgewerkt.

 

Zeggenschap krijgen met investeren in beginnende bedrijven.

Wanneer aandelen nog goedkoop zijn kan je een groot deel van het percentage van de aandelen kopen en op deze manier zo’n percentage van alle aandelen in handen krijgen dat je zeggenschap binnen het bedrijf krijgt.

 

Dit kan fijn zijn maar ook erg vervelend. Zeggenschap brengt namelijk verantwoordelijkheden met zich mee.

 

Het kan ook voordelig zijn, omdat als je potentie in het bedrijf ziet maar ook aspecten ziet waar je nog niet zo blij mee bent kan je er iets aan gaan doen.

 

Maar het is ook een grote verantwoordelijkheid en met een grote positie in het bedrijf zal je ook tijd en aandacht eraan moeten besteden.

 

Naar mijn mening kan het dus voordelig zijn om ondernemingskennis op te doen en een plan beter te maken, maar in de meeste gevallen is het niet het beste idee.

 

Beleggen in startups vs investeren in grotere bedrijven

Er zijn grote verschillen tussen beleggen in startups en grote bedrijven. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

 

·      Hoger risico hoger rendement. Je neemt meer risico maar daar krijg je mogelijk meer rendement voor terug.

·      Minder stabiliteit. Beginnende bedrijven zijn nog niet zo stabiel.

·      Veel goedkoper. Startende bedrijven zijn veel groter om aandelen van te kopen.

·      Zeggenschap. Bij startende bedrijven kan je met minder geld zeggenschap krijgen dan bij grote bedrijven.

·      Risicomanagement heel belangrijk. Doordat het risico zo hoog is bij startups is risicomanagement nog belangrijker dan bij grote bedrijven.

·      Ervaring is handig. Naast beleggingservaring wat eigenlijk bij elke investering wel handig is het bij investeren in beginnende bedrijven vaak ook handig om ondernemerskennis te hebben.

 

Conclusie

Startups is een erg goede manier om met veel risico te gaan beleggen en hiermee kan je daarom ook heel erg veel rendement pakken.

 

Aangezien het zo veel risico met zich meebrengt raad ik dit eigenlijk alleen aan om te doen wanneer je veel ervaring hebt. Het liefst op het gebied van beleggen, maar ook op ondernemen.

 

Je hoeft niet echt ondernemerservaring te hebben maar handig is het zeker. Wanneer je dit niet hebt moet je je verdiepen in wat belangrijke aspecten zijn voor een succesvol bedrijf, zodat je onnodige verliezen kan beperken.

 

Bij beginnende bedrijven kan je ook mogelijk zeggenschap krijgen. Dit zou ik in de meeste gevallen echter niet aanraden, omdat je verantwoordelijkheden erbij krijgt.

 

 

 

 

Comments


bottom of page