Als student kan het heel erg aantrekkelijk zijn om te gaan beleggen. Wanneer je als student belegt heb je waarschijnlijk nog een lang leven voor je en je hoeft dan minder risico’s te nemen hierdoor kan het erg aantrekkelijk zijn om op jonge leeftijd te gaan beleggen. Wat nou precies de voor- en nadelen zijn en hoe je kan beleggen als student lees je in dit artikel.
Wat zijn de voordelen om te beleggen als student
De belangrijkste voordelen van het al beleggen als student zijn:
1. Je kan met minder geld meer verdienen. Doordat je vroeg start maak je gebruik van het sneeuwbaleffect (leg ik later verder uit) waardoor je veel meer kan verdienen.
2. Je hoeft minder risico te lopen. Doordat je op jonge leeftijd gebruikmaakt van het sneeuwbaleffect hoef je minder risico te lopen om veel te verdienen.
3. Er zijn studentenbeleggingsclubs. Je kan je aanmelden bij zo’n club waardoor je veel ervaring kan opdoen.
Wat zijn de nadelen om te beleggen als student
Naast alle voordelen zijn er helaas ook nadelen. Dit zijn de grootste nadelen:
1. Weinig geld. De meeste studenten hebben weinig geld en zelfs vaak schulden wat beleggen moeilijker kan maken.
2. Discipline. Je moet wel gedisciplineerd geld op zij zetten en dit vinden studenten vaak nog lastig aangezien er veel afleiding is.
Het sneeuwbaleffect
Het sneeuwbaleffect is misschien wel de belangrijkste reden om te gaan beleggen als student. Hierdoor kan je namelijk met een veel kleinere inleg op de lange termijn meer verdienen.
Dit sneeuwbaleffect wordt ook wel het rente op rente effect of rendement op rendement effect genoemd. Dit is zo’n groot voordeel omdat je met rendement op rendement meer kan verdienen.
Bijvoorbeeld wanneer je 100 euro inlegt en je ongeveer 10% rendement pakt. Dan pak je op het eerste termijn 10 euro en heb je 110. Wanneer je dit nog een keer doet krijg je i.p.v. 10 euro 11 euro. En dat heb je 121 euro. Wanneer dit nog een keer gebeurt krijg je 12,1 euro.
Dit zijn natuurlijk nog niet zulke grote bedragen, maar je ziet hoe verder je gaat hoe meer geld je verdient met diezelfde 10% dit is het sneeuwbaleffect.
Wanneer je dit dan maar lang genoeg volhoudt kan je heel erg veel gaan verdienen met erg kleine bedragen.
Belangrijke vragen om jezelf eerst te stellen voor geld beleggen als student
Er zijn veel verschillende beleggingsmogelijkheden en voor ieder persoon voelt een andere manier prettiger aan. Je zal hier dus zelf een keuze in moeten maken en om dit beter te kunnen doen kan je je het best vooraf al belangrijke vragen stellen.
Een belangrijke vraag die je je zeker moet stellen is hoeveel risico wil ik lopen. Dit is een erg belangrijke vraag, want sommige mensen zijn erg comfortabel met veel risico en andere mensen willen risico zo veel mogelijk vermijden.
Wat wel zo is hoe minder risico je wilt nemen hoe minder je verwachte rendement ook zal zijn. Het is dus belangrijk om een goede afweging te maken tussen veel rendement pakken en een laag risico. Vind hier een middenweg in waar jij je comfortabel bij voelt.
Een andere vraag die belangrijk is om te stellen vooral als student is hoeveel geld je te besteden hebt. Dit is erg belangrijk omdat je alleen met geld moet beleggen dat je kan missen, want anders kan je in diepe problemen komen.
Wat zijn je financiële doelen. Het is belangrijk om je doelen te bedenken, omdat je op een hele andere manier moet beleggen wanneer je op korte termijn veel geld wilt dan dat je vooral een lange termijnvisie hebt.
Je moet ook goed van jezelf weten hoeveel ervaring je hebt. Er zijn genoeg beleggingsvormen die je goed kan doen zonder ervaring. Alleen als je geen ervaring hebt moet je weten dat er ook vormen zijn die zonder ervaring net gokken zijn.
De laatste maar misschien wel de belangrijkste vraag is hoe goed je met je emoties kan omgaan. De meeste verliezen worden namelijk gemaakt doordat je uit paniek verkoopt of een andere emotie waardoor je je niet aan je plan houdt.
Weet je van jezelf dat je veel moeite hebt met je emoties in lastige situaties onder controle te houden. Dan is beleggen misschien niet de beste keuze voor jou of je zal moeten trainen om je emoties onder controle te houden.
Welke beleggingsmogelijkheden zijn er voor een student
Je kan qua beleggingsmogelijkheden vaak 2 keuzes maken en dat is een hoog risico en een mogelijk hoog rendement. Of een laag risico en een lager rendement.
Ik ga alle opties bij beide mogelijkheden bespreken. Met de vragen van vorig hoofdstuk kan je waarschijnlijk al voor jezelf bedenken of je voor een hoog of een laag risico wilt gaan.
Beleggingen voor studenten met een hoog risico
Het kan aantrekkelijk zijn voor studenten om veel risico te lopen, omdat je dan ook hogere rendementen kan krijgen. Ik zou dit echter niet aanraden omdat je zo amper gebruik maakt van het sneeuwbaleffect wat je grootste voordeel is.
Iets waar je nog wel rekening mee moet houden met beleggen met veel risico is dat het wel handig is om ervaring te hebben, want anders is het meestal eigenlijk gokken.
Crypto
Misschien wel de meeste risicovolle manier is crypto dit omdat het een heel erg zwaar bewegende markt is en het daarom erg moeilijk is om in te investeren.
Het voordeel van crypto is dat je met weinig geld heel erg veel kan verdienen, omdat crypto soms heel ver omhooggaat. Veel jongeren vinden dit daarom dan ook aantrekkelijk.
Naar mijn mening kan je zeker wel wat geld in crypto investeren, maar ik zou niet je toekomst erop gaan bouwen, want hier is het simpelweg veel te onvoorspelbaar voor.
Je zou dus wel in crypto kunnen gaan investeren en om dat risico te compenseren daarnaast ook in iets minder risicovols beleggen.
Aandelen
Aandelen zijn al minder risicovol dan crypto aangezien ze minder snel bewegen, maar het brengt alsnog een groot risico met zich mee.
Je kan in aandelen voor de korte termijn beleggen, maar ook voor de lange termijn bijvoorbeeld dat je aandelen voor 10 jaar lang vasthoudt.
Met het op de korte termijn investeren heb je extra risico’s, maar hier kan je veel mee verdienen wanneer je ervaring hebt. Ik zou je dit dan ook alleen aanraden met ervaring.
Op de lange termijn neem je iets minder risico en dit zou dan met een goede spreiding ook wel zonder ervaring kunnen, maar je neemt minder onnodig risico als je je wel er iets in gaat verdiepen.
Start-up-investeringen
Dit zijn eigenlijk ook aandelen maar deze specifieke soorten aandelen wil ik nog even uitlichten, want deze zijn risicovoller dan normale aandelen.
Heb je er verstand van dan kan je heel erg veel verdienen. Robert Kiyosaki verdient bijvoorbeeld heel erg veel hiermee, maar hij heeft ook veel ervaring.
Dit zijn vaak geen aandelen die echt geschikt zijn om lang vast te houden en dit zou ik in de meeste gevallen dan ook niet aanraden.
Heb je dus al ervaring met beleggen kan je hier goed in investeren, maar ik zou je er nog wel extra in verdiepen, omdat het dus erg risicovol is.
Heb je weinig tot geen ervaring zou ik eerst ervaring opdoen voordat je hiermee geld mee wilt gaan verdienen.
Beleggingen voor studenten met een laag risico
Een laag risico betekend ook een lager rendement, maar voor studenten zou ik deze investeringen alsnog meer aanraden dan bovenstaande.
Dit omdat je dan beter gebruik kan maken van het sneeuwbaleffect en hierdoor echt alvast geld kan opbouwen voor je toekomst. Voor deze investeringen heb je vaak minder ervaring nodig ook al kan het nooit kwaad.
ETF’s
ETF’s zijn eigenlijk een mandje met verschillende aandelen of andere effecten en dit maakt het risico kleiner.
Je hebt te maken met een lager risico omdat de kans kleiner is dat bijvoorbeeld 500 bedrijven failliet gaan dan dat er 1 failliet gaat.
ETF’s zijn dus eigenlijk de ideale oplossing om weinig risico te lopen en toch wel een redelijk hoog rendement te pakken. Er zijn best wat ETF’s die ruim 10% per jaar pakken.
Goede ETF’s zijn bijvoorbeeld de S&P 500 en de vanguard world. Dit zijn 2 erg grote waardoor je een klein risico neemt en beide hebben een rendement van vaak hoger dan 10% per jaar.
Op deze manier kan je echt heel erg goed gebruiken van het sneeuwbaleffect, omdat die 10% steeds meer geld wordt.
Wil je meer over ETF’s weten dan kan je hier het artikel lezen over de beste ETF’s voor de lange termijn.
Fondsen
Fondsen lijken heel erg op ETF’s en zijn vaak ook een mandje met verschillende aandelen of andere effecten.
De grootste verschillen is dat fondsen vaak maar niet altijd hogere kosten hebben en dat je bij een fonds soms een minimale investering moet doen.
Over het algemeen zijn ETF’s dus beter. Je zal je dan ook afvragen waarom deze hiertussen staat en dit komt omdat er wel eentje heel erg goed is.
Dit is namelijk de Nothern trust. De norhtern trust geeft je namelijk de mogelijkheid om in 3 verschillende fondsen van hen te investeren en met de juiste verdeling koop je dan 93% van de markt.
Op deze manier neem je heel erg weinig risico omdat de hele markt haast niet naar 0 kan gaan. De markt gaat op de lange termijn eigenlijk altijd omhoog dus wanneer je dit lang vasthoudt is de kans heel groot dat je winst pakt.
Het gemiddelde rendement is 10% per jaar en je kan hiermee dan weer ideaal gebruik maken van het sneeuwbaleffect.
Obligaties
De laatste mogelijkheid die we gaan bespreken zijn obligaties en dit is een hele goede mogelijkheid om haast geen risico te lopen.
Een obligatie is eigenlijk een lening dus jij leent dan geld uit dit kan aan bedrijven, maar ook aan bijvoorbeeld de overheid.
Uitleningen aan de overheid is dan natuurlijk een stuk minder risicovol dan uitleningen aan bedrijven, want de overheid gaat niet zo snel failliet.
Over dit uitgeleende bedrag krijg je natuurlijk rente en hiermee kan je op een manier met erg weinig risico toch een vast rendement pakken.
Dit is eigenlijk een beter alternatief geworden dan je geld op de bank laten staan aangezien je hier hogere rentes op kan pakken. Je loopt helaas hiermee dan wel een klein risico.
Het nadeel is wel dat je soms zo weinig verdient dat je er later alsnog niet heel veel aan hebt. Bedenk dus goed of obligaties je genoeg opleveren voor je financiële doelen.
Extra tips geld verdienen als student
Extra tips zijn natuurlijk altijd handig en daarom heb ik hier speciaal voor jou een gratis lijstje met gratis tips gemaakt.
1. Investeer maandelijks een bepaald bedrag. Wat handig is om maandelijks een bepaald bedrag te investeren. Dit voelt vaak fijner aan dan in één keer een heel groot bedrag. Op de lange termijn wordt het vaak zelfs meer om maandelijks te investeren.
2. Kijk niet naar je rekening. Ga je op de lange termijn investeren en weet je dat je je emoties niet altijd onder controle hebt dan heb ik de oplossing. Dit is kijk gewoon niet naar je rekening, want als je niet weet dat het slecht gaat kan je niet in paniek verkopen.
3. Maak gebruik van het sneeuwbaleffect. Het grootste voordeel van beleggen als student is het sneeuwbaleffect en ik raad dan ook aan om hier gewoon gebruik van te maken.
4. Sluit je aan bij een studenten beleggingsvereniging. Er zijn studentenverenigingen over beleggen en ik raad zeker aan om hierbij aan te sluiten, want op deze manier krijg je gratis kennis en hoor je snel het nieuwste nieuws.
5. Werk aan je mindset. Eén van de belangrijkste dingen om succesvol te worden is mindset en dit is dus ook heel belangrijk voor beleggen. Ga bijvoorbeeld boeken lezen over mindset en ga hieraan werken.
6. Doe extra kennis op. Extra kennis kan nooit kwaad en hoe meer kennis je over beleggen hebt hoe meer geld je kan verdienen. Lees dus meer artikelen, lees boeken en luister podcasts over het onderwerp.
Beleggen met je studiefinanciering
Studenten die gaan beleggen hebben soms de neiging om ook te gaan beleggen met hun studiefinanciering. Dit kan natuurlijk positief uitpakken maar ook negatief en daardoor vind ik het wel belangrijk dit besproken te hebben.
Zit jij eraan te denken om met je financiering te gaan beleggen dan zou ik dit kopje wel goed doorlezen en er goed over nadenken.
De rente bij een studiefinanciering staat voor een aantal jaar vast en als dit laag is kan het als aantrekkelijk worden beschouwen om veel te lenen en dit dan te gaan beleggen of ergens anders aan uit te geven.
Na die jaren kan de rente wel veranderen en wil je dit echt doen dan moet je wel een plan hebben hoe je ermee om kan gaan als de rente opeens erg omhooggaat.
Daarnaast moet je je emoties ook heel goed onder controle hebben, omdat als het mis gaat kan het je hele toekomst gaan bepalen en dit legt een erg grote druk op je schouders.
Ik zou het hierdoor eigenlijk niet aanraden, omdat als het misgaat zit je echt heel diep in de problemen. Het grootste probleem is natuurlijk dat je het moet aflossen met geld dat je niet hebt.
Een ander probleem is ook dat een hoge studieschuld ook invloed kan hebben op je hypotheek, want met een hoge schuld krijg je minder snel een hoge hypotheek en zo kan je moeilijker een huis kopen.
Hierdoor word je bijna verplicht om te gaan huren, maar dit kost ook weer maandelijks geld wat je niet hebt en hierdoor stapelen de problemen zich op.
Ik zou je dus echt niet aanraden om met je studiefinanciering te gaan beleggen en als je het echt graag wilt doen wees dan asjeblieft voorzichtig en neem niet te veel risico.
Conclusie
Beleggen tijdens je studie kan een hele handig zet zijn om op latere leeftijd veel geld te hebben en alvast aan je toekomst te denken.
Omdat je vroeg begint kan je met weinig geld veel verdienen door middel van het sneeuwbaleffect wat je grootste wapen is.
Doordat het sneeuwbaleffect je grootste wapen is zou ik je aanraden om in iets te investeren met laag risico, zoals ETF’s en fondsen. Op deze manier maak je optimaal gebruik van dit effect.
Je moet voor jezelf de keuze maken waar je in gaat beleggen dus wil je liever met veel risico beleggen ga gerust je gang ik zal je niet stoppen.
Om deze keuze helderder voor jezelf te hebben is het slim om van tevoren vragen aan jezelf gesteld te hebben.
Belangrijke vragen zijn: Hoeveel risico en rendement wil ik lopen, Hoeveel geld heb ik te besteden, Wat zijn mijn financiële doelen, hoeveel ervaring heb ik en hoe goed heb ik mijn emotie onder controle.
Als je een ding naar mijn mening echt niet moet doen is gaan beleggen met je studiefinanciering. Dit omdat je echt heel diep in de problemen kan komen wanneer het misgaat en het je hele toekomst kan bepalen.
Natuurlijk kan het ook goed uitpakken en dan kan je er echt heel veel mee verdienen, maar ik zou het alsnog niet aanraden. Doordat het ook zo gevaarlijk is zal je te maken krijgen met een hele grote druk.
Commentaires