top of page

De beste ETF lange termijn


beste ETF lange termijn: begin plaatje

Met het grote aantal beleggingsmogelijkheden die we nu hebben kan het een uitdaging zijn om een goede bellegingsmogelijkheid voor de lange termijn te vinden, maar wanneer je op een veilige manier je geld wilt laten groeien kunnen ETF’s wel de oplossing voor jou zijn.


In dit artikel ga ik je uitleggen wat ETF’s zijn en je leert wat de beste ETF’s op lange termijn zijn. Aan het einde ga ik je ook leren hoe jij succesvol kan investeren in deze mogelijkheid en geef ik je nog extra tips.


Het vinden van goede ETF’s verreist best veel onderzoek en ik heb dit onderzoek voor jou al gedaan waardoor jij de beste ETF’s voor de lange termijn te zien krijgt.


InhoudsopgaveWat zijn ETF's (Exchange-Traded Funds)

Een ETF is eigenlijk een mandje met verschillende effecten vooral aandelen, omdat je met een ETF een mandje met verschillende aandelen en misschien andere effecten aanschaft beperk je het risico. De kans is namelijk een stuk kleiner dat al die bedrijven failliet gaan dan dat één bedrijf failliet gaat.


ETF’s zijn erg populair geworden om in te beleggen en het wordt vooral veel gebruikt voor de lange termijn. Dit omdat het dus niet heel risicovol is en je geld op deze manier best wel consistent kan groeien zonder dat je je hier heel erg zorgen over hoeft te maken.


Voordelen van beleggen in ETF's

ETF’s zijn dus erg populair, goed en een erg aantrekkelijke investeringsmogelijkheid, maar waarom is het dan zo goed wat zijn eigenlijk de voordelen hiervan. Dat lees je in dit kopje.


De voordelen van ETF’s zijn:


1. Weinig risico. Doordat je een mandje koopt met verschillende effecten er in loop je minimaal risico.

2. In verschillende effecten investeren. Met ETF’s kan je een mandje samenstellen waar je in verschillende effecten investeert, zoals aandelen, obligaties, crypto en grondstoffen.

3. Lage kosten. De beheerkosten van ETF’s zijn over het algemeen heel erg laag. Dit komt omdat ze passief beheert kunnen worden en dit is een stuk makkelijker te beheren.

4. Wereldwijd beleggen. Je kan makkelijk in verschillende landen beleggen met een goed samengesteld mandje waardoor je geen risico loopt op een economische crisis binnen een bepaald land.

5. Hoog rendement. Voor hoe laag het risico met ETF’s zijn kan je nog een best wel hoog rendement halen. Hierdoor kan je op een veilige manier je inkomen toch snel laten groeien.Factoren die je moet overwegen bij het kiezen van ETF's voor lange termijnbeleggingen

Om te bepalen welke ETF’s voor jouw lange termijnbeleggingen geschikt zijn moet je over een paar factoren nadenken. Je hebt namelijk veel verschillende soorten ETF’s.


Je moet ten eerste bepalen wat je doelen zijn en hoeveel risico je wilt gaan lopen. Je moet wel in je achterhoofd houden dat in veel gevallen meer risico meer rendement kan opleveren. Maak dan ook een goede balans voor jezelf hoeveel risico en hoeveel rendement je wilt.


Een ETF die zich bijvoorbeeld vooral richt op aandelen is risicovoller dan één die zich op staatsobligaties richt.


Je moet ook bedenken of je juist een zo groot mogelijk deel van de markt wil bezitten en zo weinig risico loopt of een kleiner deel van de markt liever bezit.


Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen aandelen van Chinese bedrijven wilt of een ander specifiek land voor een bepaalde reden en hier moet je dan ook rekening mee houden bij het kiezen van een ETF.


Best presterende ETF's voor lange termijn beleggen

Nu je alle belangrijke dingen over ETF’s weet zijn we aangekomen op het punt waar ik je de beste ETF’s voor de lange termijn ga uitleggen.


De beste ETF’s voor de lange termijn zijn naar mijn mening:


1. Northern trust

2. S&P 500

3. Vanguard total stock market ETF

4. Vanguard total bond market ETF

5. Vanguard all world ETF

6. VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders ETF


Al deze ETF’s zijn goede mogelijkheden en ze hebben allemaal goede en zwakke punten en daarom ga ik hieronder elke ETF apart bespreken.


Northern Trust

Northern trust is een fonds dat zich richt op de wereldwijde markt. Wanneer je in dit fonds gaat beleggen heb je 3 onderdelen waar je een spreiding tussen kan maken. Deze onderdelen zijn:


1. World index

2. Emerging Markets index

3. Small cap index


Wanneer je de verdeling op de juiste manier doet dan heb je 93% van de wereldwijde markt in bezit. Hierdoor loop je heel erg weinig risico, omdat het technisch gezien haast niet mogelijk is dat de wereldwijde markt naar 0 gaat.


Naast dat je erg weinig risico loopt kan je met dit fonds nog een leuk rendement halen het gemiddelde rendement per jaar is ongeveer 10%.


Door het relatief hoge rendement en lage risico is het Northern Trust fonds één van mijn favoriete ETF’s.


Wat wel een nadeel voor veel mensen zou kunnen zijn is dat het niet een heel erg duurzaam fonds is. De bedrijven die erg slecht voor mens en milieu zijn, zijn er wel uitgehaald, maar er zitten nog steeds bedrijven in die niet heel erg goed zijn.


Dit fonds is dus echt een heel erg goed fonds om weinig risico en veel rendement te pakken, maar als je echt een duurzame belegger bent is het misschien toch niks voor jou.


S&P 500Beste ETF lange termijn 2023/2024: S&P500

De S&P 500 is één van de populairste ETF’s en de kans is dan ook dat je er al wel eens van gehoord hebt. In de S&P 500 zitten de 500 grootste Amerikaanse aandelen.


Met dit fonds heb je dus een veel kleiner aandeel van de markt dan bijvoorbeeld een Northern trust fonds. Het risico is dan ook een stuk hoger.


De kans dat de grootste Amerikaanse aandelen failliet gaan is natuurlijk heel erg klein, maar het zou wel kunnen. Als de Amerikaanse economie problemen krijgt bijvoorbeeld kan deze ETF zware verliezen gaan leiden.


Het risico is voor een ETF dus relatief hoog, maar het rendement is dan natuurlijk ook een stuk hoger. Het rendement is gemiddeld bijna 13% per jaar. 13% lijkt natuurlijk niet veel meer dan 10%, maar op de lange termijn kan dit voor een heel erg groot verschil gaan zorgen door het sneeuwbaleffect.


De S&P 500 is dan ook de ideale ETF voor mensen die meer rendement willen pakken en bereid zijn om hier meer risico voor te nemen.


Heel erg veel beleggers zijn een grote fan van de S&P 500 en dit komt, omdat in de hele geschiedenis van dit fonds er nog geen grote crisis is geweest en ze dan wel het extra rendement hebben gekregen, maar het risico is nog nooit uitgekomen.


In het verleden is het risico nog nooit uitgekomen, maar dit kan natuurlijk wel gebeuren dus hou in je achterhoofd dat investeren in deze ETF extra risico met zich meebrengt.


Vanguard total stock market ETF

De vanguard total stock market richt zich op de Amerikaanse markt. Hierin lijkt het wel op de S&P 500, maar hier zitten naast alleen de grote bedrijven ook kleine Amerikaanse bedrijven in.


Dit fonds is dus ook wel weer kwetsbaar voor een economische crisis in Amerika, maar zolang Amerika één van de beste economische landen blijft zal de Vanguard total stock market het ook nog goed doen.


Het gemiddelde rendement is wel absurd hoog namelijk gemiddeld 14,2% per jaar. Dit is het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar.


Qua keuze lijkt deze heel erg op die van de S&P 500, want hij is weer vooral aantrekkelijk voor mensen die meer rendement willen krijgen en hier bereidt voor zijn om meer risico voor te lopen.


Vanguard total bond market ETF

De vanguard total bond market is net als het vorige gericht op de Amerikaanse markt het enige grote verschil is dat deze zich richt op obligaties en de vorige op aandelen.


Obligaties zijn een stuk minder risicovol dan aandelen dus als je heel erg weinig risico wilt lopen is dit de ETF voor jou. Hou er wel rekening mee dat obligaties heel weinig rendement opleveren.


Over het algemeen maken obligaties zelfs verlies en dat zie je in deze ETF dan ook echt terug ten opzichte van het begin zitten we nu lager dan eerst.


Je vraag je dan misschien af waarom ik deze in het lijstje heb staan en dit komt omdat mensen vaak niet heel veel risico willen lopen en dit is dan ook een hele veilig.


Dus als je echt helemaal geen risico wilt lopen kan je voor deze ETF gaan, maar ik zou hem je echt niet aanraden. Het rendement is heel erg laag en er is zelfs een goede kans dat je verlies maakt.


Vanguard all world ETF

We hebben hier nog een ETF van vanguard. Dit komt omdat de ETF’s van vanguard over het algemeen best goed zijn. Dit is wel de laatste die ik van hen ga bespreken.


Deze ETF is gericht op de hele wereld en heeft precies hetzelfde doel als de Northern trust namelijk zo veel mogelijk van de markt bezitten.


Met de Northern trust bezit je met de juiste verdeling 93% van de markt en met de Vanguard all world bezit je 89% van de markt.


Beide bezitten dus een heel erg groot deel van de markt en als je veel rendement wilt pakken zonder veel risico te lopen zijn dit hele goede ETF’s.


De vraag is nu welke van deze 2 beter is en het antwoord is er eigenlijk niet echt. Het rendement is haast hetzelfde en het wisselt een beetje elk jaar welke ETF meer rendement pakt dus hier kunnen we niet op oordelen.


Waar we wel op kunnen oordelen is de kosten ervan. Het northern trust fonds kan je alleen kopen bij grote banken. ABN Amro is hier het beste voor omdat deze het goedkoopst zijn.


De vanguard all world is het beste aan te schaffen op degiro, omdat je hier geen handelskosten betaalt.


Uiteindelijk ligt het aan je eigen situatie welke voordeliger is. Wanneer je al een rekening hebt bij ABN is het northern trust goedkopen, omdat zonder rekening je niet kan beleggen en dan moet je eerst een rekening betalen.


Als je geen rekening bij de ABN hebt is de Vanguard all world goedkoper en dan ook beter om te kopen.


Simpel samengevat moet je voor de northern trust gaan als je al een rekening bij de ABN hebt, want dan is dit goedkoper.


Wanneer je nog geen rekening hebt bij de ABN dan is het voordeliger om in de Vanguard all world te investeren.


Let wel op dat deze cijfers zo nu en dan kunnen veranderen dus het is niet meer zeker dat wanneer je dit leest dit nog hetzelfde is.


VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders ETF

Het VanEck morningstar ETF is een hele andere soort ETF, want deze is gebaseerd op hoeveel dividend je krijgt uitbetaald.


In deze ETF zitten alleen aandelen waarvan het dividend over de afgelopen 10 jaar gestegen is. Wanneer je dus fan bent van dividend te krijgen in plaats van geld te verdienen aan de koers is deze erg goed voor jou.


Dit is ook een Nederlandse ETF en er zullen best wel wat bedrijven in zitten die je daarom ook zal herkennen.


De verdeling is wel weer heel erg goed gedaan waardoor het risico weer minimaal wordt gehouden wat natuurlijk erg fijn is.


Het is ook de ETF waar je het beste dividendrendement krijgt aangezien het hiervoor gemaakt is. Het koersrendement is wel relatief laag aangezien het hier niet speciaal voor gemaakt.


De jaarlijks lopende kosten zijn ook best hoog aangezien alles speciaal is uitgezocht is dit niet heel erg raar. De jaarlijks lopende kosten zijn 0,38%.
Je hebt nu dan alle beste ETF’s die goed zijn voor langetermijn naar mijn mening gezien. Deze ETF’s zijn goed voor dit jaar 2023 nog maar kunnen ook makkelijk door tot 2024 en aangezien ze voor de lange termijn zijn kan je hier naar mijn mening makkelijk tientallen jaren in investeren.


Je moet even goed nadenken over hoeveel risico en hoeveel rendement je wilt pakken en hier een afweging tussen maken waar je jezelf prettig bij voelt. Als je dat gemaakt hebt kan je een goede ETF zoeken die hier bij past.


Hoe kan je ETF’s kopen

Het kopen en verkopen van ETF’s is heel erg eenvoudig. Dit kan worden gedaan bij een effectenrekening, zoals een degiro of bij je bank door middel van een beleggingsrekening.


Hier kan je ETF’s kopen op precies dezelfde manier als hoe je gewone aandelen koopt en dit is geen hogere wiskunde. Hoe je dit precies doet ligt een beetje aan het platform, maar hier kan je zelf makkelijk uitkomen.


Het is wel even handig om te kijken wel platform aantrekkelijk is om een account op aan te maken, aangezien je op sommige platformen veel meer handelskosten moet betalen dan op andere.


Het is echt de moeite waard om dit even uit te zoeken, want als je dit niet uitzoekt kan het voor veel onnodige kosten zorgen. Dit wil je natuurlijk niet aangezien dit serieuze impact op je rendement kan hebben.


Hoe kan jij succesvol investeren in ETF's op de langetermijn

Het is natuurlijk heel erg mooi om je vermogen een boost te geven met ETF’s, maar het feit is nog steeds dat de meeste mensen verliesgevend zijn op de effectenbeurs.


Voorkomen dat jij één van die verliezers wordt is eigenlijk heel erg simpel. Het is belangrijk om te begrijpen dat grote ETF’s, zoals een northern trust eigenlijk niet kunnen crashen en op de lange termijn bijna altijd omhooggaan.


Een goede methode is dus om geld in een ETF te stoppen en hier voor een hele lange tijd niet meer naar te kijken. Wat ook een goede methode is om een deel van je salaris opzij te zetten en hier maandelijks mee investeert. Op deze manier krijg je steeds meer geld in je ETF’s en gaat je activa groeien.


Maar het meest cruciale is om niet uit paniek je ETF’s te gaan verkopen. Het komt soms wel eens voor dat een fonds opeens heel erg hard naar beneden gaat, maar wanneer je naar de geschiedenis van grote ETF’s kijkt zie je dat deze er daarna weer met veel winst uitklimmen.


Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de grafiek van de Northern trust of de S&P 500. Dan zie je dat ze zich altijd weer naar een veel hoger niveau herstellen.


Als er zo’n situatie dus voorkomt is er één ding heel erg belangrijk en dat is niet uit paniek verkopen, want de enige mensen die verlies maken in zo’n situatie is mensen die uit paniek verkopen.


Als de markt omlaaggaat zou het zelfs een mooie kans zijn om misschien wat bij te kopen waardoor je het heel goedkoop kan aankopen.


Extra tips

Extra tips kan je natuurlijk altijd gebruiken en daardoor heb ik hier nog een lijstje met erg nuttige tips opgesteld.


1. Investeer elke maand een bepaald bedrag. Als je elke maand een bepaald bedrag investeert bijvoorbeeld 100 euro dan kan het met het sneeuwbaleffect heel veel waard worden. Bij het begin gaat het nog niet zo hard, maar hoe verder je dan bent hoe harder het dan gaat.

2. Kijk niet naar je winst/verlies. Zoals ik net al zei is het grootste gevaar dat er is dat je in paniek gaat verkopen. Een manier om dit te voorkomen is om er gewoon niet naar te kijken, want als je er niet naar kijkt kan je ook niet schrikken van dat het meteen naar beneden gaat.

3. Verspreid je geld. Vind je meerdere ETF’s interessant dan kan je ook heel erg goed gewoon in meerdere gaan investeren. Hiermee verklein je je risico dan ook nog meer.

4. Doe meer informatie op. Meer informatie over beleggen is nooit slecht en ik zou dan ook zeker aanraden om meer te leren. Je kan bijvoorbeeld op YouTube heel erg veel gratis informatie vinden.

5. Maak met jezelf afspraken. Het is handig om van tevoren te bepalen hoeveel je per maand wilt investeren zodat je niet stiekem toch te veel gaat uitgeven.

6. Investeer eerst. Een andere handige truc om je aan je afspraken te houden is om eerst je geld dat je wilt gaan investeren investeert en daarna pas gaat uitgeven.


Dit zijn 6 hele handige tips om beter te worden in investeren en ik raad je daarom ook zeker aan om er iets mee te doen.Conclusie: De beste ETF’s voor de lange termijn.

ETF’s zijn dus een fantastische mogelijkheid om op de lange termijn in te gaan investeren. Het heeft erg weinig risico en kan je geld op een fantastische wijze laten groeien.


Er zijn veel verschillende ETF’s die heel erg goed zijn en je moet voor jezelf bepalen waar je je fijn bij voelt.


De ETF’s waar ik in investeer zijn de Northern trust en de S&P 500 op deze manier heb ik met de Northern Trust naar mijn mening een hele goede en stabiele ETF en met de S&P 500 neem ik iets meer risico en maak ik ook een groter rendement mee.


Dit is zeker geen financieel advies dit is alleen wat ik fijn vind om te doen en je moet echt voor jezelf bepalen bij welke ETF’s je jezelf prettig voelt.


Het belangrijkste om geen verlies te maken is om niet uit paniek te gaan verkopen dit is heel erg dom, omdat nadat het omlaag gaat het meestal ook weer omhoog gaat.


Om te voorkomen dat je dit gaat doen zijn er allerlei trucjes, zoals niet naar je winst en verlies kijken, zodat je niet weet dat de markt omlaaggaat en hierdoor niet in paniek raakt.


Tot slot wil ik je heel erg veel succes wensen en bedenk goed welke ETF jou fijn lijkt.Opmerkingen


bottom of page