top of page

Daytrading strategieDaytrading strategie: hoofdplaatje

Daytraden is een erg populaire manier om veel geld te verdienen en dit kan voor veel mensen dan ook erg interessant zijn. Dit kan alleen helaas ook best ingewikkeld zijn en daarom heb ik dit artikel geschreven om jou te helpen. In dit artikel lees je de beste Daytrading strategie zodat je weet hoe je zo min mogelijk kansen mist.

 

 

Wat is daytraden

Daytraden is kopen en verkopen van aandelen, crypto of andere effecten op de korte termijn. Op deze manier kan je in een hele korte tijd erg veel rendement pakken, maar neem je ook veel risico.

 

Er zijn verschillende technieken en strategieën om deze trades zo goed mogelijk te laten verlopen en zo veel mogelijk winst te maken met zo min mogelijk risico.

 

Risico management is daarom ook heel erg belangrijk aangezien daytraden soms best wel risicovol kan zijn.

 

Het is iets wat erg lastig is en zelfs professionele daytraders maken best wel vaak verlies dus verwacht niet dat elke trade winstgevend zal zijn. Het belangrijkste is dat je winstgevende trades meer opleveren dan dat je verliest met verliesgevende.

 

Een duidelijke trade strategie is heel erg belangrijk, omdat je dan duidelijk voor jezelf hebt hoe je moet handelen. Focus je dan ook eerst op één strategie totdat je die goed kan. Hierna kan je mogelijk een nieuwe strategie uit gaan proberen.

 

Iedereen is verschillend en voor iedereen werkt een andere strategie dan ook beter. Hierdoor zal ik in dit artikel meerdere technieken bespreken en laten zien zodat jij de ideale strategie voor jezelf kan gaan bepalen.

 

Risico management bij day trading

Bij traden is risico management dus misschien wel het aller belangrijkste wat er is aangezien je lang niet alle trades kan winnen en het dus cruciaal is dat je winst hoger is dan je verlies.

 

Een ander belangrijk ding bij risico management is een stop-loss. Dit is iets dat wanneer het aandeel zo ver daalt naar een grens waardoor je plan mislukt het automatisch wordt verkocht zodat je je verlies kan beperken.

 

Zo’n stop-loss is cruciaal voor risico management aangezien je zo nu en dan echt wel trades zal verliezen en zo je verlies kan minimaliseren.

 

De basis van risk management is dat je winst groter moet zijn dan je verliezen. Hier draait alles natuurlijk om.

 

Je moet proberen om ongeveer 2X zoveel potentiële winst te pakken als hoeveel verlies je potentieel pakt. Wanneer je bijvoorbeeld een risico van 1% hebt dan moet je rendement 2% zijn.

 

Je moet dus net zoveel risico nemen waar je jezelf prettig bij vindt en dan proberen als rendement 2X zoveel te pakken. Sommige mensen zijn een stuk comfortabeler met meer risico dan andere.

 

Hier moet je dan zelf ook een keuze in maken voor jezelf. Wat wel een richtlijn is dat je vaak tussen de 0,5 en 2% aan risico pakt. Voor beginners kan het handig zijn om voor één vast percentage te gaan.

 

Dit maakt het makkelijker. Voor gevorderden kan je ook wisselen en dit per trade bekijken hoeveel je bereid bent om te riskeren.

 

Externe effecten waar moet je op letten bij daytrading

Er kunnen soms externe effecten in de markt zijn die je manier van daytrading anders kunnen maken en zelfs moeilijker.

 

Het grote voordeel is dat je met daytraden altijd geld kan verdienen ook wanneer de markt omlaag gaat. Je kan dan het aandeel verkopen en dan krijg je geld wanneer het omlaag gaat.

 

Eén van de belangrijkste externe effecten is wanneer de markt heel erg omlaag of heel erg omhooggaat.

 

Wanneer de markt heel snel omlaaggaat is het vaak niet verstandig om een aandeel te kopen aangezien het vaak mee met de markt omlaag zal gaan.

 

Een ander effect waar je rekening mee moet houden is hoe bewegelijk een effect is. Voor daytrading zijn bewegelijke (voluntaire) aandelen vaak het aantrekkelijkst.

 

Dit omdat je het voor kort zal vast houden en zo het makkelijkst een hoog rendement kan pakken in een korte tijd.

 

Je moet ook rekening houden hoe het bedrijf in het nieuws staat. Hier hoef je je niet heel erg bezig te houden wanneer je een goede technische analyse doet, maar wanneer er iets heel slechts in het nieuws komt over het bedrijf kan er iets heel anders gebeuren dan jouw technische analyse.

 

Dit zijn dus allemaal belangrijke externe factoren waar je rekening mee moet houden en ik raad je dan ook aan om hiermee op te passen.

 

Waarom is een daytrading strategie zo belangrijk

Een goede strategie is misschien wel het belangrijkste wat er is, want wat moet je nou zonder strategie.

 

Een duidelijke strategie leert je hoe je moet handelen naar een bepaalde mogelijkheid waardoor je op het goede moment inkoopt en op het goede moment verkoopt zodat je winst pakt in plaats van verlies.

 

Wanneer je de hele tijd met dezelfde strategie werkt krijg je ook ervaring met deze techniek en maak je hem eigenlijk je eigen.

 

Op deze manier word je er steeds beter in en krijg je meer en meer ervaring en zullen je trades steeds beter gaan worden.

 

Als je nog niet echt gewend bent aan je trade strategie kan het zo zijn dat je veel verliesgevende trades pakt en dit wil je natuurlijk niet.

 

Hier is natuurlijk een oplossing voor, want bij veel brokers kan je een nep account aanmaken en zo kan je traden met nep geld.

 

Op deze manier kan je lekker veel verliezen maken zonder hier echt geld mee te verliezen. Wanneer je dan veel winstgevende trades maakt en de techniek onder controle hebt kan je met echt geld gaan traden.

 

De beste strategieën daytraden

De reden dat je waarschijnlijk dit artikel bent gaan lezen is dat je de beste daytrade strategie wilt weten. In dit hoofdstuk gaan ik de beste strategieën behandelen.

 

Onthoudt wel dat voor iedereen een andere strategie fijn kan zijn dus dat je voor jezelf een keuze moet maken wat voor jou het beste is.

 

De beste daytrade strategieën zijn naar mijn mening:

 

1.     Steun en weerstand niveaus

2.     Candle patronen

3.     Handelen op het nieuws

 

1 steun en weerstand niveaus

Wanneer je wel eens naar de grafiek van een aandeel of een ander effect hebt gekeken is het je vast al eens opgevallen dat het best vaak gebeurt dat rond hetzelfde prijsniveau het aandeel juist stijgt of daalt meerdere keren.

 

Dit is dan een steun of een weerstand lijn geworden. Hoe dit komt is psychologisch, maar dat is even niet heel belangrijk om te onthouden het belangrijkste is dat je begrijpt dat er vaak een niveau is waar het juist omhoog of omlaag gaat.

 

Je kan dit goed zien in de grafiek hieronder. Als je goed kijkt dan zie je dat de lijn rond dezelfde hoogte de hele tijd stijgt en dan ook weer daalt.daytraden strategieën steun en weerstand strategie

 

Als je dit goed kan aflezen kan je hier op 2 manieren gebruik van maken. Namelijk op de ene manier dat je handelt op de steun of weerstand lijn houdt. Of aan de andere kant dat je denkt dat hij gaat breken.

 

Als je handelt op de manier dat je verwacht dat de lijn zich houdt dan gaat bij een steun lijn de markt waarschijnlijk omhoog en bij weerstand waarschijnlijk omlaag. Komt de grafiek dus dichtbij één van deze lijnen kan je kopen of verkopen.

 

Vaak gaat deze lijn dan weer omhoog. Je kan ook iets langer wachten met kopen en kijken of de lijn wel echt omhooggaat en niet zal breken en dan pas kopen. Zo neem je minder risico maar zal je rendement ook lager zijn.

 

Je kan je stop-loss het best net onder de steun als je op de steunlijn koopt of net boven de weerstand lijn als je op de weerstand verkoopt. Let op dat er wel nog een beetje ruimte tussen zit, want de grafiek test de lijn soms nog voor een tweede keer.

 

Als je dan je stop-loss strak op de steun/weerstand lijn hebt staan zal hij automatisch met verlies verkopen wat natuurlijk heel erg zonde is.

 

De andere manier is er van uitgaan dat een steun of een weerstand level gaat breken. Voor deze manier is wel een iets verdere analyse nodig.

 

Dit omdat als er een weerstand level dan wordt dit altijd het nieuwe steunlevel. Bij een steunlevel dan een weerstandlevel.

 

Als een weerstand breekt dan heb je dus steun, maar er is ook ergens weerstand dus dan moet je verder terug in de tijd of je nog een weerstand level kan ontdekken. Hier zal de grafiek waarschijnlijk dan weer omlaaggaan dus dit zou ook wel een goed doel zijn.

 

Je kan hier het beste wachten totdat het level al gebroken is en dan gaan handelen. Dit omdat het meestal gebeurt dat het level gewoon houdt waardoor je anders weinig winstgevende trades maakt.

 

Beide manieren zijn manieren waar je ook echt gevoel in moet krijgen dus ik zou je aanraden om eerst met nep geld te gaan traden en als het goed gaat pas met echt geld.

 

2 candle patronen

In de markt bestaan ook basis patronen waaraan je vaak kan voorspellen of de markt juist omhoog of omlaaggaat.

 

Dit is wel een stukje lastiger dan de vorige, omdat je eerst de belangrijke patronen uit je hoofd moet leren en het dan ook nog moet kunnen toepassen.

 

Over wat candles betekenen bestaan ook allerlei boeken en wanneer je deze techniek gaat gebruiken raad ik je zeker aan om deze te lezen.

 

Je zou ook meerdere strategieën kunnen combineren als je iets verder bent candle patronen kunnen namelijk ook best goed werken samen met steun en weerstandlevels.

 

Ik ga in dit artikel even niet alle candles bespreken dus wanneer je er interesse in hebt zou ik je aanraden om even op andere websites de belangrijkst patronen te lezen en boeken te gaan lezen.

 

Wanneer je dit dan goed kan zou ik je aanraden om ook weerstand en steun te oefenen zodat je ze kan combineren en het optimale resultaat kan behalen.

 

3 handelen op het nieuws

Erg goed of juist slecht nieuws over een bedrijf of ander effect kan natuurlijk grote invloed hebben op de koers hiervan. Hierdoor kan op het nieuws handelen soms heel slim zijn.

 

Meestal wanneer je het op het nieuws ziet is het al te laat. Je zal de informatie dus eerder moeten bemachtigen dan andere mensen en hier zijn genoeg tools voor die je kan gebruiken.

 

Het lastigste hieraan is dat je moet beoordelen wat het nieuws met de markt zal doen. Soms doet nieuws namelijk heel veel en soms heel weinig. Het is aan jou de taak om dit goed in te schatten.

 

Dit maakt het weer lastiger en verreist daarom weer best wel wat ervaring, waardoor ik weer aanraad om eerst met nep geld te gaan traden.

 

Er zullen ook dagen bijzitten waar je haast geen relevant nieuws krijgt en zo geen trades kan maken. Dit is een groot nadeel aan deze techniek. Er zullen echter op andere dagen zoals wanneer de kwartaalcijfers uitkomen heel veel nieuws zijn waar je op kan handelen.

 

Handelen aan de hand van het nieuws kan een erg succesvolle manier zijn maar je moet wel rekening ermee houden dat je niet elke dag goede trades kan uitvoeren.

 

Technische analyse

Bij de eerste 2 methodes is een technische analyse heel erg belangrijk maar hoe doe je nou zo’n technische analyse.

 

Ik raad aan om de analyse altijd te doen voordat de markt opengaat waardoor je direct klaar bent om te beginnen bij de opening van de markt.

 

Wat je moet doen ligt er een beetje aan welke strategie je toepast wanneer je met steun en weerstand lijnen werkt kan je bijvoorbeeld deze lijnen alvast in kaart brengen wat je tijd bespaart.

 

Naast dit moet je altijd kijken naar welke aandelen je wilt kijken je kan namelijk niet de hele markt in de gaten houden.

 

Je kan je aandelen kiezen op 2 manieren. Je kan altijd dezelfde doen maar je zou ook aandelen met een hoge bewegelijkheid kunnen kiezen waardoor de kans op een veel winstgevende trade toeneemt.

 

In de technische analyse moet je ook gewoon handig worden en ik raad je dan ook aan om het gewoon te gaan doen en de theorie zo veel mogelijk in de praktijk toe te passen.

 

De beste broker

Bij een broker kan je aandelen, crypto of andere effecten gaan verhandelen en een broker is dan ook cruciaal aangezien je anders gewoon niet kan handelen.

 

Elke broker heeft andere handige tools en iedereen vindt een andere tool weer belangrijker dan iemand anders die tool vindt.

 

Een broker is dus weer erg persoonlijk, maar dingen die zeker belangrijk zijn is dat je genoeg effecten kan verhandelen op de broker en dat de handelskosten zo laag mogelijk zijn.

 

Je kan voor een nationale broker gaan maar er zijn ook internationaal heel erg veel goede brokers.

 

Ik zou je dan ook aanraden om goed te kijken naar wat voor brokers er zijn wat voor tools er zijn en welke tools je belangrijk vindt om te hebben.

 

Kijk zeker ook naar hoe hoog de handelskosten zijn en in hoeveel verschillende aandelen en effecten je kan gaan handelen.

 

Belasting bij daytrading

Beleggen valt in Nederland onder vermogensbelasting en daytrading valt dan ook in de categorie van box 3.

 

Dit is heel erg fijn want hierdoor betaal je heel erg veel minder belasting dan gewone inkomens, want die vallen in box 1.

 

Naast dit is er in box 3 ook nog een heel erg groot bedrag vrijgesteld van de belasting dus als beginner zal je er waarschijnlijk helemaal niks over hoeven te betalen.

 

Een groot voordeel van daytrading is dit dan ook, want doordat het onder vermogensbelasting valt hoef je een stuk minder te betalen dan mensen die onder een baas werken en inkomensbelasting moeten betalen.

 

Je moet natuurlijk wel oppassen met daytrading, want het brengt veel meer risico’s met zich mee dan een normale baan, maar hier word je dan ook vorstelijk beloont voor wanneer je het goed doet.

 

Conclusie

Bij daytrading zijn er verschillende strategieën mogelijk. De belangrijkste 3 manieren zijn naar mijn mening: 

 

1.     Steun en weerstand niveaus

2.     Candle patronen

3.     Handelen op het nieuws

 

Elke manier heeft hierin zijn voordelen en de eerste 2 zou je wanneer je al meer ervaring hebt ook goed samen kunnen combineren zodat je meer over de markt kan komen te weten.

 

Hoe meer je over de markt weet hoe beter je het verloop kan gaan inschatten en hoe hoger je winsten dan zullen gaan worden.

 

Ik zou altijd aanraden om eerst met nep geld te gaan traden, omdat je dan lekker kan inkomen met de nieuwe strategie en gerust fouten en verliezen kan maken zonder dat dit je echt geld kost.

 

Risico management is ook een heel erg belangrijk onderdeel van traden. Professionele traders winnen ook niet alle trades, maar hun risico management is gewoon goed.

 

Je moet altijd proberen 2X zoveel potentieel rendement te pakken als verlies. Op deze manier worden je winsten bij winstgevende trades groter dan je verliezen bij verliesgevende trades.

 

Een broker kan hier ook een rol in spelen, want met hele hoge handelskosten heb je vaak een hoger risico. Kies dus een broker die goed bij jou past en het liefst met zulke laag mogelijke handelskosten.

 

Een groot voordeel bij traden is de belasting. De belasting valt namelijk in box 3 wat veel voordeliger is dan box 1. Hierdoor betaal je een stuk minder belasting en er is zelfs een heel erg groot deel vrijgesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commentaires


bottom of page