top of page

Beste beleggingsplatform Nederland



beste belegginstplatform / broker Nederland: hoofdplaatje

Wanneer je wilt gaan beleggen in aandelen, crypto, obligaties of een ander soort effecten heb je een beleggingsplatform nodig ook wel een broker genoemd. Dit platform is heel erg belangrijk, omdat je bij sommige veel lagere kosten hebt dan bij andere.

 

Daarom heb ik hier voor jou het artikel beste beleggingsplatform/ broker Nederland, zodat jij de juiste keuze kan maken voor welke broker interessant is voor jou.

 

Inhoudsopgave

 

Wat is een beleggingsplatform/ broker

Een beleggingsplatform en een broker zijn twee dezelfde dingen het woord broker wordt vooral in het Engels gebruikt en in het Nederlands gebruiken we ze allebei.

 

Op zo’n platform kan je online-effecten kopen en verkopen. Denk hierbij aan aandelen, crypto, grondstoffen, ETF’s en nog veel meer.

 

Een broker is dus erg belangrijk om geld te beleggen in effecten. Kiezen kan soms moeilijk zijn aangezien er echt heel veel beleggingsplatformen zijn internationaal maar ook nationaal.

 

Er is ook niet één broker die echt de beste is want voor iedereen is een andere beter. In dit artikel heb ik dan ook een kopje met belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. Dit kan de keuze veel makkelijker maken.

 

Er zijn namelijk voorwaarde die voor iedereen anders zijn. Het is bijvoorbeeld al belangrijk dat je weet in welk effect je wilt gaan beleggen.

 

Wanneer je namelijk in crypto wilt gaan beleggen moet je niet bij een broker gaan waar je geen crypto kan kopen hoe goed deze broker dan ook is.

 

Vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen.

Zoals ik in het vorige hoofdstuk al gezegd heb kan het kiezen van een broker een stuk makkelijker gemaakt worden door middel van het stellen van goede vragen.

 

Enkele goede vragen zijn:

 

1.     In welk effect wil ik gaan beleggen. Dit is belangrijk omdat je moet weten of een bepaalde broker dit wel heeft.

2.     Wil ik een nationale broker of maakt het niet uit. Sommige mensen vinden een nationale broker fijn, maar als dit niet uitmaakt heb je meer opties.

3.     Hoeveel geld wil ik inleggen. Bij sommige brokers is er een minimumbedrag dus als je erg weinig wilt inleggen kan dit bij sommige beleggingsplatformen niet.

4.     Welke strategie ga ik gebruiken. Er is ook een groot verschil tussen op de korte termijn beleggen en op de lange termijn. Op de lange termijn hoef je bijvoorbeeld een stuk minder rekening te houden met de handelskosten omdat je minder transacties maakt dan op de korte termijn.

5.     Heb ik al ervaring. Er zijn brokers die beter zijn voor beginners en brokers die beter zijn voor gevorderden.

6.     Wil ik hulp hebben. Op sommige brokers kan je begeleid beleggen wat het makkelijker kan maken dit kost vaak wel wat.

7.     Heb ik veel kennis nodig. Op sommige brokers heb je hele goede informatie over het product en bij andere weer minder.

 

Dit zijn allemaal vragen die heel erg belangrijk zijn om over na te denken, want als je hier al over nadenkt heb je een groot deel van je keuze al gemaakt.

 

Het kan je keuze tenminste een stuk makkelijker maken en soms blijver er zelfs maar een paar over waardoor je al een groot deel kan gaan afstrepen.

 

Een bank vs online broker/ beleggingsplatform

Je kan naast op beleggingsplatformen ook gewoon via je bank gaan beleggen. Dit is natuurlijk best fijn omdat je je dan niet bij een platform hoeft aan te sluiten.

 

Een erg groot nadeel is alleen dat de handelskosten via een bank vaak heel erg hoog zijn aangezien een bank eigenlijk niet echt bedoeld is als belegginsplatform.

 

Een ander nadeel is dat de transacties soms lang kunnen duren voordat ze doorgevoerd worden. Op een broker is de transactie al door in enkele seconden en bij een bank kan het soms wel dagen duren.

 

Dit zorgt ervoor dat via een bank het onmogelijk is om te gaan daytraden. Als je op de lange termijn wilt gaan beleggen is het wel mogelijk.

 

Bij een bank is vaak ook de mogelijkheid om begeleid te beleggen of zelfs vermogensbeheer dat iemand anders het voor je belegt. Hier moet je dan helaas wel een vergoeding voor betalen.

 

Er is ook één heel groot voordeel aan banken, want er zijn een paar fondsen die alleen worden verhandeld bij banken. De bekendste hiervan is de northern trust fonds.

 

Wanneer je in zo’n fonds wilt gaan beleggen is een bank de enige optie en kan je niet bij een beleggingsplatform terecht.

 

In eigenlijk alle andere gevallen vind ik een beleggingsplatform beter, omdat je bij een bank niet op de korte termijn kan beleggen en de handelskosten gewoon veel te hoog zijn.

 

De 8 beste brokers/ beleggingsplatformen

De reden waarom je dit artikel waarschijnlijk leest is omdat je wilt weten welke broker het best is en zoals je nu al weet is er niet één het best en is dit een hele persoonlijke keuze.

 

Om de keuze makkelijker te maken heb ik wel een mooi lijstje opgesteld en je leest hier ook de voor-en nadelen van. Ik maak onderscheid tussen aandelen brokers en crypto brokers.

 

Beste brokers voor aandelen en andere effecten

De beste brokers voor aandelen en andere effecten zijn naar mijn mening onderstaande lijst. Hierna ga ik toelichting geven.

 

1.     Degiro

2.     Plus 500

3.     Colmex pro

4.     BUX zero

5.     Etoro

 

Degiro

Je zal vast wel eens van degiro gehoord hebben aangezien dit één van de bekendste Nederlandse brokers is.

 

Het grootste voordeel van degiro is dat je 0% op Amerikaanse aandelen aan kosten betaalt. Dit is natuurlijk erg interessant ook omdat Amerikaanse aandelen erg populair zijn.

 

Naast dat de tarieven op Amerikaanse aandelen 0% zijn is dit platform ook op andere aandelen een stuk goedkoper dan andere beleggingsplatformen.

 

Dit platform is voor beginnende, maar ook voor gevorderden goed geschikt en hiermee kan eigenlijk iedereen wel goed starten met Degiro.

 

Het aanbod van Degiro is hiernaast ook nog erg groot en je kan nog veel meer vinden dan aandelen zoals ETF’s en andere effecten.

 

Een nadeel is wel dat voor sommige mensen Degiro als verwarrende app wordt gezien en dit is wel erg vervelend, want je moet de app wel goed kunnen gebruiken.

 

Gelukkig zijn je beleggingen bij Degiro wel veilig. Het is ook een Nederlands platform wat vaak toch wel geruststellender is met de regelgeving.

 

Degiro is naar mijn mening dan ook een erg goed platform en vooral wanneer je lage handelskosten wilt hebben. Dit heb je helemaal wanneer je op de Amerikaanse markt handelt.

 

Plus 500



Beste beleggingsplatform Nederland plaatje Plus 500
Plaatje van Plus 500 op computer

Plus 500 is een heel erg groot platform en is ook genoteerd aan de Londen stock exchange. Op dit platform kan je wel meer dan 2800 effecten verhandelen.

 

Deze 2800 vind je in de categorieën van: grondstoffen, aandelen, ETF’s, indexen en de belangrijkste valutaparen.

 

Ik gebruik zelf ook Plus 500 en dit doe ik vooral omdat het een broker is die heel erg makkelijk te gebruiken is, goede tools heeft en er is ook veel informatie te vinden over het desbetreffende effect.

 

Plus 500 is ook niet een hele dure broker, maar de handelskosten zijn wel hoger als je het vergelijkt met Degiro die echt heel erg goedkoop is.

 

Je kan Plus 500 ook op je telefoon downloaden dus je kan zo ook bij je beleggingen komen wat erg handig is. Deze app is ook erg overzichtelijk en makkelijk te gebruiken.

 

Wat wel een nadeel aan plus 500 is dat ze rekenen met opname kosten. Wil je dus iets van je account opnemen moet je hier telkens 3% over betalen.

 

Plus 500 is dus een erg makkelijk en overzichtelijk platform wat het ideaal maakt om te gaan beleggen als beginner. Voor gevorderden kan het ook goed zijn alleen er zijn misschien alternatieven die beter voor jou dan zijn.

 

Colmex pro

Colmex pro is een buitenlandse broker, dus wanneer je een liever een nationale broker wilt

Is dit misschien niet het beleggingsplatform voor jou.

 

Echter is Colmex wel heel erg goed. De meest genoemde reden om geen internationale broker te nemen is vaak omdat er over de veiligheid getwijfeld wordt.

 

Dit beleggingsplatform is wel veilig aangezien ze goed in de gaten worden gehouden door een ander bedrijf. Zij grijpen in op het moment wanneer Colmex zich niet aan de regels houdt.

 

Door deze strenge regels die goed in de gaten worden gehouden is je geld bij deze internationale broker ook veilig.

 

Via dit platform kan je ook met een hefboom traden. Op deze manier leg je meer geld in dan dat je eigenlijk hebt. Je neemt zo meer risico maar je kan ook meer rendement pakken.

 

Ik zou hier wel meer oppassen. Wil je dit niet is het geen probleem, want je kan ook normaal beleggen.

 

Colmex is net zoals plus 500 een erg groot platform en je kan er dan ook weer heel erg veel effecten op verhandelen.

 

Wat wel een groot nadeel is dat je een minimumbedrag moet storten van 500 euro. Wanneer je dit niet kan missen is dit dan ook geen broker voor jou.

 

Het is bij Colmex pro ook zo hoe meer je inlegt hoe minder handelskosten je betaalt. Dit is naar mijn mening dan ook vooral een platform voor gevorderden traders die al meer geld te besteden hebben.

 

Ik heb ook een keer geprobeerd om een account hier aan te maken en naar mijn mening was dit best wel lastig om te doen en ik ben uiteindelijk dan ook afgehaakt.

 

Ik vind colmex pro dus op punten een best goed platform, maar naar mijn mening is het vooral geschikt voor al gevorderden traders die meer geld te besteden hebben.

 

BUX zero

Bux zero is een iets minder bekende broker maar zeker niet slecht. De zero in deze naam betekend dat je geen handelskosten betaald. Dit is natuurlijk altijd welkom.

 

Dit is een platform dat vooral heel erg geschikt is voor beginners. Er is namelijk een lage minimum inleg en het is een erg overzichtelijk platform.

 

Het klinkt natuurlijk wel mooi dat je geen handelskosten hebt, maar dit klopt niet helemaal. Je hebt op veel producten inderdaad geen handelskosten, maar er is ook een fors deel waar je zeker wel kosten over betaald.

 

Deze kosten zijn dan vaak ook niet zo heel erg goedkoop dus wanneer je producten wilt gaan verhandelen waar kosten op zitten zijn het vaak wel best dure handelskosten.

 

Voor veel producten is het dus gratis, maar wanneer dit niet het geval is kost een order 1 euro.

 

Dit is best wel veel, maar in sommige situaties hoeft dit niet heel erg het geval te zijn. Dit is vooral zo wanneer je erg veel inlegt.

 

Wanneer je bijvoorbeeld 2 euro inlegt is 1 euro heel veel, maar wanneer je 5000 euro inlegt is 1 euro maar heel weinig.

 

Dat je dus een bepaald bedrag betaald in plaats van een percentage is dan ook een groot voordeel en een groot nadeel.

 

Buxzero is geen slecht programma, maar het is een beetje lastig voor wie het echt geschikt is. Eigenlijk is het vooral geschikt voor beginners die wel al veel geld hebben te besteden.

 

In veel situaties willen beginners juist niet te veel inleggen om te kijken hoe het gaat en daardoor moet je voor jezelf kijken of dit platform wat voor jou is of niet.

 

eToro

eToro kent haast iedereen wel. Dit is namelijk één van de bekendste beleggingsplatformen hier in Nederland.

 

Het punt waar eToro zich echt op onderscheid is dat ze een concept hebben bedacht namelijk Social trading.

 

Met dit concept kun je naar succesvolle beleggers kijken en zo ook hun trades volgen. Hierdoor kan je op hun ervaring en kennis meeliften zonder zelf erg succesvol te zijn.

 

Dit is vooral voor beginners heel erg aantrekkelijk aangezien je op deze manier succesvolle trades kan plaatsen zonder ook maar een beetje ervaring te hebben.

 

Het platform is hiernaast ook heel erg gebruiksvriendelijk met een groot aanbod wat het echt ideaal maakt voor beginnende beleggers.

 

Op sommige effecten betaal je ook 0% commissie vooral bij aandelen en ETF’s. Het is wereldwijd ook een erg groot platform en je kan er dan ook op vertrouwen dat je geld hier veilig is.

 

Een groot nadeel van eToro is dat je hoge kosten betaald voor geld op te nemen. Per opname betaal je namelijk 5 euro. Het is dan ook niet aantrekkelijk om kleine bedragen op te nemen.

 

Beste brokers voor crypto

Wil je nou in crypto gaan beleggen dan heb je waarschijnlijk een ander soort broker nodig. Op sommige bovenstaande beleggingsplatformen kan je ook wel crypto verhandelen, maar er zijn ook brokers gespecialiseerd in crypto.

 

De 3 beste belegginsplatformen voor crypto zijn:

 

1.     Bitvavo

2.     Bybit

3.     Finst

 

Bitvavo



Beste broker Nederland plaatje Bitvavo
Plaatje Bitvavo mobiel

Bitvavo is in de crypto wereld hier in Nederland overduidelijk de allergrootse en je zal er dan ook vast wel eens gehoord van hebben.

 

Naar mijn mening is het terecht dat dit de grootste crypto broker is aangezien het in Nederland de beste is naar mijn mening.

 

In Nederland en België heeft dit platform meer dan 1 miljoen gebruikers. Op dit platform kan je alle 190 crypto munten aanschaffen.

 

Je hebt ook maar maximale transactiekosten van 0,25%. Wat natuurlijk erg weinig is vooral wanneer je niet extreem veel transacties doet.

 

Het is ook een makkelijk platform. Je kan snel en gemakkelijk een account aanmaken en met storten en opnemen is er ook geen gezeik.

 

Je geld is bij Bitvavo heel erg veilig en als je gehackt wordt ben je verzekerd tot 100.000 euro. Je hebt zo heel weinig risico om geld te verliezen door oplichting.

 

Het enige wat nog wel een nadeel is dat Bitvavo niet altijd de beste klantenservice heeft blijkt uit reviews en ze zijn niet telefonisch te bereiken.

 

Al met al is Bitvavo een erg goede broker die voor beginners en gevorderden erg goed is. Het platform is overzichtelijk en simpel.




 

Bybit

Officieel gezien is Bybit geen crypto broker, maar dit platform staat wel bekend om beleggingsplatform in crypto. Dit omdat het een simpel aankoopsysteem heeft waar je makkelijk mee in crypto kan beleggen.

 

Dit is dan ook erg fijn voor beginners omdat het hiermee niet onnodig ingewikkeld wordt gemaakt.

 

Net zoals bij bitvavo kan je makkelijk storten en opnemen mede via Ideal. De kosten per transactie zijn maximaal 0,10% wat weer niet veel is.

 

Het assortiment aan munten is hier reusachtig je kan in meer dan 300 munten je geld gaan beleggen.

 

Als Nederlander zijn er bepaalde risicovolle producten waar je niet in kan beleggen dit omdat ze voor Nederlanders zijn afgesloten.

 

Voor meer ervarenere beleggers die meer risico willen nemen met mogelijk meer rendement is dit jammer, maar voor beginners kan dit wel fijn zijn om niet per ongeluk een hele risicovolle positie te openen.

 

ByBit is niet een Nederlands platform en heeft niet zoals bitvavo dat je verzekerd bent wanneer je opgelicht wordt. Je geld is dus niet 100% veilig, maar de kans dat er echt iets gebeurt is heel klein.

 

Net zoals Bitvavo is dit platform ook niet telefonisch bereikbaar en dit maakt het moeilijker om contact op te nemen.

 

Finst

Finst is nog niet een hele bekende broker maar de reden waarom hij hier tussenstaat is omdat de ervaring erg positief zijn. Op Trustpilot scoort het 4,5 van de 5 sterren.

 

Bij de andere crypto brokers is de klantenservice vaak een minpunt, maar bij Finst is dit erg goed. De klantenservice is ook Nederlands wat het erg makkelijk communiceren maakt.

 

Wat wel een heel erg groot nadeel is dat het aanbod heel erg beperkt is je kan lang niet alle munten kopen. Alleen de grootste staan op het platform.

 

Wil je je geld dan in iets zoals bitcoin investeren is dit gewoon een goed platform, maar wanneer je in kleinere munten wilt investeren zal dit niet kunnen.

 

De handelskosten zijn 0,15% wat weer niet slecht is en dit zie ik dan ook als een pluspuntje voor Finst.

 

Finst is een goed platform waar je veel geavanceerde functies en informatie kan ontdekken. Hiermee kan je kansen zien die je ergens anders niet ziet.

 

Het nadeel hiervan is dat het niet meer heel erg simpel is en je echt moet leren hoe je ermee om kan gaan.

 

Wanneer je goed met het platform om kan gaan kan je gebruik gaan maken van de geavanceerde functies, maar voordat je dit kan is het vooral ingewikkeld.

 

Voor beleggers die al wat ervaring hebben en alleen in de grote munten willen beleggen is Finst een goed platform, maar anders kan het toch wel tegenvallen.

 

Conclusie

Een beleggingsplatform is dus een platform waar je aandelen, crypto of andere effecten kan kopen of verkopen. Dit wordt ook wel een broker genoemd.

 

Naast een broker kan je ook via een bank effecten kopen. Dit is in de meeste gevallen echter niet handig aangezien het lang duurt totdat de transactie wordt doorgevoerd en de handelskosten erg hoog zijn.

 

Een beleggingsplatform kiezen is dus erg persoonlijk en het is dan ook belangrijk dat je jezelf vragen stelt voordat je bepaalt welk platform voor jou geschikt is.

 

Wanneer je de vragen voor jezelf hebt beantwoord kan je goed op zoek naar een broker in dit artikel heb ik een lijst voor aandelen belegginsplatformen en voor crypto.

 

De voor-en nadelen staan er ook bij dus aan de hand van de beantwoorde vragen kan je dan bekijken welke broker het beste bij jou past.

 



 

 

 

 

 

 

                      

 

 

Comments


bottom of page