top of page

beleggen in VWRLbeleggen in VWRL: hoofdplaatje investeren

In de wereld van beleggen wordt er steeds vaker gesproken over de VWRL. Wat dit is en hoe jij er gebruik van kan maken lees je in dit artikel.

 

Ik heb diepgaand onderzoek verricht over beleggen in VWRL. In dit artikel zal je leren of het slim is om in de VWRL te gaan beleggen en hoe je dit het best kan doen!!!

 

Inhoudsopgave

 

Wat is beleggen in VWRL

VWRL staat voor Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, zoals je in de naam al kan zien is dit een ETF en hierin kan je beleggen.

 

Een ETF is eigenlijk een mandje met verschillende aandelen of andere effecten. Met een ETF kan je in meerdere dingen tegelijk investeren, waardoor je een betere spreiding hebt en zo minder risico loopt.

 

De VWRL is een hele mooie ETF, omdat het probeert zo veel mogelijk marktpercentage in één ETF te stoppen. Wanneer je dan belegt in de VWRL heb je ongeveer een marktkapitalisatie van 90%.

 

Dit betekent dat je in ongeveer 90% van de gehele markt belegt. Dit is dan bijna de hele markt en op deze manier loop je weinig risico en kan je een best solide rendement pakken.

 

Deze ETF is dan ook ontworpen zodat beleggers kunnen profiteren van de successen van duizenden bedrijven.

 

Doordat het risico zo laag is het rendement ook iets lager statistisch gezien pak je gemiddeld 10% per jaar. Op deze manier zal je met de VWRL niet op de korte termijn rijk worden, maar het is wel een goede lange termijn ETF.

 

Een ander voordeel is dat de VWRL erg makkelijk verhandelt kan worden. Op veel brokers kan je deze ETF verhandelen en je kan de hele tijd wanneer de beurs open is dit aanschaffen.

 

Kortom de VWRL is een erg brede ETF met een marktkapitalisatie van 90%. Op deze manier kan je met de VWRL een groot deel van de markt kopen en loop je weinig risico. Het gemiddelde rendement is ongeveer 10%

 

 

Waarom zou je beleggen in VWRL

Eén van de belangrijkste redenen om dus te gaan investeren in de VWRL is omdat de spreiding erg groot is wereldwijd. Dit maakt de VWRL een erg aantrekkelijke brede ETF.

 

Hiernaast heeft de VWRL een best solide rendement wanneer je het voor de lange termijn vasthoudt. Hier kan je dan ook best goed je toekomstplannen op baseren en je kan erop rekenen dat je waarschijnlijk een solide rendement pakt.

 

Wanneer je gaat beleggen in de VWRL is een ander groot voordeel dat de kosten erg laag zijn. Deze ETF is van vanguard en zij staan erom bekend dat ze lage handelskosten hanteren. Hierdoor is je nettorendement een stuk hoger.

 

Handelskosten lijken namelijk niet zo heel veel geld te zijn, maar met het rente op rente effect ook wel het sneeuwbaleffect kan dit op de lange termijn zeker veel invloed hebben. Dit is dan ook zeker een hele belangrijke factor die je mee moet nemen.

 

Als (beginnende) belegger kan je ook makkelijk instappen. De VWRL is namelijk eenvoudig toegankelijk. Als ETF wordt dit op de beurs verhandeld en kan je via heel erg veel brokers dit instrument verhandelen.

 

Je kan dit instrument dan ook kopen en verkopen wanneer de beurs open is. Dit kan niet bij alle instrumenten, want bij sommige instrumenten worden maar één keer of een paar keer per dag orders verwerkt.

 

Kortom beleggen in VWRL is erg voordelig, omdat je een hele hoge spreiding hebt die wereldwijd is. Op deze manier neem je minder risico en je hebt een solide rendement waar je je toekomst op kan bouwen.

 

De handelskosten zijn laag. Dit kan op de lange termijn heel erg veel effect hebben door het rente op rente effect.

 

De VWRL is erg toegankelijk je kan het makkelijk kopen en verkopen via verschillende brokers. Dit kan ook makkelijk als beginner. Je kan het instrument de hele tijd wanneer de beurs open is verhandelen.

 

Beleggen in VWRL vs beleggen in andere instrumenten

Op de beurs heb je ladingen aan keuzes om uit te kiezen en is de VWRL dan wel echt de allerbeste optie.

 

De VWRL is vooral goed voor op de lange termijn en is hier ideaal mee voor bijvoorbeeld pensioenbeleggen of andere lange termijn doelen.

 

Wanneer je niet voor de lange termijn wilt investeren is de VWRL niet echt goed voor jou. Wanneer je wel voor de lange termijn wilt investeren zijn er op dit gebied nog steeds concurrenten van de VWRL.

 

Het alternatief dat het meest op de VWRL lijkt is de Northern trust. Dit is geen ETF, maar een fonds. Deze 2 instrumenten hebben hetzelfde doel en dat is zo’n groot mogelijke marktkapitalisatie te krijgen.

 

De gemiddelde koers van de Northern trust en de VWRL zijn dan ook ongeveer gelijk en het risico is ook ongeveer gelijk. Deze twee instrumenten zijn dan ook eigenlijk hetzelfde, maar het heeft één verschil.

 

Dit verschil zijn namelijk de kosten. De VWRL is het goedkoopst om te kopen via Degiro en de Northern trust is het goedkoopst via de ABN Amro.

 

Wanneer je al een ABN Amro account hebt is de northern trust goedkoper, maar wanneer je dit niet hebt is het goedkoper om de VWRL aan te schaffen via Degiro.

 

Ik ga ook een artikel schrijven over northern trust vs VWRL dus wil je hier meer over lezen kan je dit artikel hier lezen. Wanneer er nog geen link is het artikel nog niet online, maar komt zeker binnenkort dus kijk dan snel nog een keer.

 

Er zijn ook nog andere fondsen, ETF’s en andere instrumenten die als doel de lange termijn hebben. Denk bijvoorbeeld aan de S&P 500.

 

In deze ETF zitten de 500 grootste Amerikaanse aandelen. Dit is dus een iets minder grote spreiding, maar alsnog goed voor de lange termijn. Door de mindere spreiding is het risico ook groter en het kan ook een risico zijn dat alles in Amerika gevestigd is, omdat wanneer er een economische crisis in Amerika uitbreekt deze ETF zwaar kan dalen.

 

Echter gaat deze ETF veel omhoog en doet hij het tot nu toe heel erg goed. Doordat je een hoger risico neemt krijg je daar ook een iets hoger rendement voor dan bij de VWRL.

 

Mogelijke risico’s bij beleggen in VWRL

Hoewel beleggen in de VWRL weinig risico heeft doordat het een wereldwijde spreiding is er natuurlijk altijd wel risico bij beleggen.

 

Op de lange termijn denk aan 30 of meer jaar is het een haast risicoloze beleggingsoptie. Er zijn natuurlijk nog steeds risico’s en dit is zeker geen financieel advies.

 

Op de korte termijn kan het wel best risicovol zijn, omdat er bijvoorbeeld een economische crisis kan zijn wat ervoor kan zorgen dat het voor een korte tijd de prijs van de VWRL drastisch daalt.

 investeren in VWRL:

Wanneer je ook naar de grafiek van de VWRL kijkt (hiernaast). Zie je dat op de korte termijn er soms hele diepe dalen zijn, maar op de lange termijn deze allemaal wel hersteld werden.

 

Er is dus zeker wel risico vooral op de korte termijn, maar op de lange termijn blijft beleggen ook een risico. Hier moet je rekening mee houden. Door te beleggen in de VWRL kan je (een deel) van je inleg kwijtraken.

 

Geschiedenis beleggen in VWRL

De VWRL is in 2012 opgericht en in deze tijd kan je al goed zien hoe de VWRL-prijs verandert door mogelijke externe effecten.

 

Zoals jezelf ook op de grafiek kan zien gaat de VWRL redelijk gelijkmatig omhoog (gemiddeld 10% per jaar), maar als je goed kijkt zie je ook dat er opeens een heel erg grote daling is geweest.

 

Wanneer je dan iets beter gaat kijken zie je dat dit precies rond de tijd van corona is. Je ziet dus met crisissen het de markt heel erg kan beïnvloeden en dit is ook wel een potentieel risico.

 

Je ziet wel dat na de crisis de VWRL wel gewoon weer omhoogging dus deze risico’s zijn vaak vooral voor de korte termijn gevaarlijk.

 

Gemiddeld is het rendement historisch gezien dus 10% per jaar en tot nu toe blijft de VWRL deze koers gewoon nog varen.

 

Waar kan je de VWRL kopen

Je kan de VWRL bij bijna elke broker kopen, maar zoals al eerder gezegd kunnen de kosten per broker variëren.

 

Wanneer je wilt beleggen in VWRL is degiro de beste broker, omdat de kosten hier het allerlaagst zijn. Op de lange termijn kan dit een groot effect hebben.

 

Ik raad dan ook aan om wanneer je de VWRL gaat kopen dit via degiro te gaan doen. Het kan zeker ook goed via een andere broker, maar voor de lange termijn kost dit je vaak wel nog best veel van je rendement.

 

Conclusie

De VWRL is dus een ETF die een hele grote wereldwijde spreiding heeft. Hierdoor loop je laag risico en kan je een solide rendement verwachten.

 

Er zijn wel meer instrumenten die goed zijn voor de lange termijn en daarmee heeft de VWRL ook concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan de Northern trust die net zoals de VWRL gaat voor zo’n groot mogelijke marktkapitalisatie.

 

Een ander voorbeeld dat erg goed is voor de lange termijn is de S&P 500. Deze ETF investeert in de 500 grootste Amerikaanse aandelen. De marktkapitalisatie is wel een stukje lager wat het risicovoller maakt, maar je krijgt ook een hoger rendement.

 

Met beleggen moet je altijd rekening houden met dat je je geld kan verliezen. Bij de VWRL is dit niet anders. Vooral op de korte termijn kunnen de risico’s best groot zijn, maar op de lange termijn zijn er ook risico’s waar je voor moet oppassen.

 

Historisch gezien kan de prijs van de VWRL drastisch dalen op momenten van (economische) crisis. Dit is dan ook een mogelijk risico.

 

Het rendement wat je pakt is gemiddeld gezien vanaf de start ongeveer 10% per jaar. Je zal wel vaak hebben dat het ene jaar meer rendement geeft dan het andere.

 

Wanneer je de VWRL wilt kopen kan dit bij bijna alle brokers, maar je kan het naar mijn mening het best bij degiro kopen aangezien de handelskosten daar het laagst zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments


bottom of page