top of page

Affiliate marketing Instagram


Instagram affiliate marketing logo instagram

Affiliate marketing via instagram is een erg populaire manier van affiliate marketing. In dit artikel leg ik je uit hoe affiliate marketing via instagram werkt of affiliate marketing via instagram wel de moeite waard is je leert hoe jij zelf kan beginnen met affiliate marketing instagram en ik leg de beste tactieken uit en geef je tips voor affiliate marketing via instagram.


Inhoudsopgave


Wat is affiliate marketing

Affiliate marketing is een online verdienmodel en is de laatste jaren steeds populairder geworden.


Met affiliate marketing verdien je geld door producten van andere mensen te promoten. Je krijgt hier per verkoop dat je doet commissie over.


Je promoot dus een product en in plaats van een vast loon krijg je per verkoop een bepaald percentage aan commissie van de verkoopprijs.


Is instagram interessant voor affiliate marketing

Instagram is misschien wel het populairste social media platform. Wie heeft er nou geen instagram. Insta blijft ook maar groeien en steeds meer facebook gebruikers kiezen uiteindelijk toch voor instagram.


Affiliate marketing op instagram is de laatste jaren daarom ook erg gegroeid en is nu heel erg aantrekkelijk. Ik vind affiliate marketing op instagram dus zeker de moeite waard.


Je kan ook direct een link in je bio plaatsen hier kan je vanaf het begin dus al je affiliate link neerzetten. Bij een platform zoals TikTok kan dit niet en heb je eerst 1000 volgers nodig. Je kan wel pas vanaf 5000 volgers links in je verhalen zetten, maar daarvoor kan het dus al in je bio.


Instagram is naar mijn mening dus een hele goede mogelijkheid wat zeker erg veel kansen biedt.


Instagram affiliate marketing vs andere social media

De belangrijkste social media platformen voor affiliate marketing zijn instagram, facebook en TikTok. Ik ga instagram dan ook vergelijken met deze andere platformen.


TikTok en instagram zijn natuurlijk een heel ander soort social media platform. Een erg groot voordeel van TikTok is dat je makkelijk snel kan groeien en dat moet ook wel omdat je pas geld kan verdienen wanneer je 1000 volgers hebt, want daarvoor kan je geen link plaatsen.


Een voordeel van instagram ten opzichte van TikTok is dat je makkelijker echte fans van je volgers kan maken. Op TikTok heb je een algoritme dat je makkelijk volgers kan krijgen maar jouw volgers krijgen lang niet altijd jouw video’s te zien. Bij instagram zien je volgers meestal wel je berichten.


Hierdoor worden je volgers op instagram eerder echte fans en dit is een groot voordeel, want je kan een stuk makkelijker producten aan echte fans promoten dan aan mensen die je alleen maar volgen.


Bij instagram en TikTok kan je in je berichten geen link zetten waar je op kan klikken en dit zal je dus moeten doen via je profiel of via je story.


Facebook lijkt op veel punten toch wel op instagram en je hoort vaak ook dat insta eigenlijk de nieuwere versie van facebook is. Op het gebied van affiliate marketing zijn er alleen wel best grote verschillen tussen de platformen.


Een heel erg groot voordeel aan facebook is dat je ook in je berichten links kan zetten dus op deze manier kan je in elke bericht jouw affiliate link verwerken en op deze manier is het toch heel erg veel gemakkelijker producten promoten.


In vergelijking met instagram en TikTok is het op facebook wel het aller moeilijkste om te groeien. Je ziet hier dus vooral hoe harder je op een platform kan groeien hoe moeilijker het is om producten te verkopen en zo ook andersom.grafiek van hoe goed Instagram affiliate marketing is in vergelijking met TikTok en Facebook

Hierin kan je via TikTok het snelste groeien en dan ook het moeilijkste producten verkopen en met facebook kan je het makkelijkst producten promoten en het moeilijkst groeien. Instagram zit hier dan eigenlijk tussenin. Dit kan je terug zien in de grafiek hiernaast.


Elk belangrijk social media platform heeft dus hun eigen specialiteiten op het gebied van affiliate marketing en het is dan ook niet dat er één platform beter is dan de andere. Naar mijn mening is instagram wel een heel erg goed platform, omdat het eigenlijk een tussenweg is tussen TikTok en facebook.


Hoe begin je met affiliate marketing via instagram

Voordat je begint met affiliate marketing via instagram moet je natuurlijk eerst nog wat basisstappen doorlopen voordat je echt kan beginnen.


Als eerste raad ik je aan om een niche te kiezen. Dit kan je heel erg helpen bij de vervolg stappen en een niche heb je echt nodig.


Vervolgens moet je je aanmelden bij een affiliate netwerk of programma om je affiliate link te krijgen.


Enkele goede Nederlandse affiliate netwerken zijn: PayPro, Daisycon, tradetracker en awin.


Enkele goede Nederlandse affiliate programma’s zijn bol.com, coolblue, Wehkamp en Albert Heijn.


Als je je aangemeld hebt dan kan je op zoek naar een product wat belangrijk aan een product is dat het goed binnen jouw niche past en dat er genoeg vraag naar is.


Als je jouw product hebt kan je beginnen met promoten je moet dan een instagram account aanmaken.


Zorg dat je gebruikersnaam goed bij je niche past en dat het er professioneel uitziet. Is je niche bijvoorbeeld online geld verdienen dan kan je bijvoorbeeld als naam geldverdienenonline doen.


Als je je naam hebt moet je voor een mooie profielfoto gaan wat ook weer binnen jouw niche valt. Hierna moet je jouw bio gaan schrijven en hier moet je affiliate link dan ook in verwerkt worden.


Hou met je bio schrijven rekening dat het er mooi uit moet zien en dat je dus geen hele lange regels moet gebruiken het ziet er vaak mooier uit om een paar extra regels te gebruiken dit maakt je bio overzichtelijker.


Als je dit allemaal gedaan hebt ben je klaar om te gaan promoten. Maak nuttige berichten over jouw niche en geef de bezoekers goeie informatie. Je moet in je berichten dan ook verwijzen naar de link in je bio.


Probeer consistent zo veel mogelijk content te blijven maken, want dat vergroot de kans dat je opgepakt wordt door het algoritme van Instagram.


De beste tactiek voor instagram affiliate

Soms zie ik op instagram dat soort accounts dat verschillende soorten producten promoten en over van allemaal soorten onderwerpen content maakt.


Wat naar mijn mening juist de beste tactiek is om je in één product te specialiseren en zo dus ook in één niche. Hierdoor spreek je echt bepaalde mensen aan en kan je jouw product makkelijker promoten.


Dit komt omdat als je volgers jou gaan volgen doordat je content over onderwerp A maakt en je daarna opeens alleen maar content over onderwerp B gaat maken is de kans groot dat ze stoppen met je te volgen.


Naar mijn mening is het daarom echt de beste techniek om je account op één onderwerp te houden. Je bezoekers krijgen dan echt veel informatie over het onderwerp waar ze iets van af willen weten.


Heb je meerdere onderwerpen waar je graag content over zou willen maken kan dat natuurlijk ook maar wat ik aanraad is om met één onderwerp te beginnen. Als dat account dan lekker gaat lopen zou je een nieuw account kunnen aanmaken met een ander onderwerp doe dit niet op hetzelfde account, omdat je dan volgers zult gaan verliezen.


De beste tactiek is dus om het account te zijn die alles van één onderwerp af weet. Meerdere onderwerpen zijn wel mogelijk maar doe dit dan echt op verschillende accounts.


Hoe verwerk je je affiliate link in je account

Je hebt in dit artikel al gehoord van de methodes om je affiliate link in je profiel te verwerken maar zoals ook al eerder besproken kan je vanaf 5000 volgers ook links in je story’s zetten dat de mensen naar boven kunnen swipen.


Een tip van mij is om je affiliate link in te korten affiliate links zijn namelijk normaal erg lang, omdat in een affiliate link een stukje unieke code zit. Er zijn genoeg URL inkort sites waar je dit zou kunnen doen en dit maakt je profiel meteen een stuk aantrekkelijker.


Er zijn nog wel meer manieren om je affiliate link te verwerken denk bijvoorbeeld om het getypt in je bericht omschrijving te zetten. De mensen kunnen hier dan niet op klikken dus dit moeten ze zelf kopiëren waardoor ik dit niet zou aanraden.


De optie om je link in je bio te zetten of in je story vind ik dus echt de beste opties, want dat maakt het makkelijker voor de klant. Waarschijnlijk gaan er ook meer mensen naar een link waar op te klikken valt, omdat als de klanten eerst moeten kopiëren kost dat extra werk en kunnen ze afhaken.


Hoe krijg je meer volgers op instagram

Veel volgers krijgen is het allerbelangrijkst meer volgers betekent namelijk meer geld en dat is uiteindelijk natuurlijk wel het doel.


Om veel volgers te krijgen moet je regelmatig content plaatsen probeer elke dag content te maken. Op deze manier is de kans groter dat er een keer een bericht viral gaat en je veel volgers er bij kan krijgen.


Wat ook een goede techniek kan zijn om bij mensen die ongeveer in dezelfde niche zitten comments te plaatsen onder hun berichten. Probeer mensen die dit lezen dan door te verwijzen naar jouw profiel en zo zien meer mensen dan je profiel en kan je meer volgers krijgen.


Als laatste is het belangrijk om de juiste hashtags te gebruiken zo weet instagram waar je post over gaat en zullen meer mensen die iets over jouw niche willen weten je bericht zien. Hashtags zijn dus belangrijk en kies altijd voor hashtags die je post omschrijven.


Extra tips voor instagram affiliate marketing

Tip 1: bouw een band op met je volgers.

Een band met je volgers is erg belangrijk ze moeten namelijk wel iets van je kopen en dit zullen ze sneller doen als er een goede band is.


Bij grote accounts zie je vaak ook dat ze interactie proberen te creëren met hun volgers. Ze proberen hun volgers bijvoorbeeld te laten commenten met ideeën voor nieuwe berichten waardoor volgers zich meer aangesproken voelen met de berichten.


Bedenk dus zelf leuke ideeën om een band op te bouwen met je volgers, want dit is echt heel erg belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door interactie met je volgers op te bouwen.


Tip 2: heb geduld.

Je bouwt een succesvolle affiliate business niet in één dag. Veel mensen denken dit en denken daarom dat het niet werkt als ze niet direct resultaat zien.


Resultaten van je affiliate business zie je vaak pas na weken of zelfs maanden dus als het niet meteen werkt betekent dat niet dat het helemaal niet werkt.


Je moet daarom geduld hebben, want als je dit niet hebt is de kans dat je zult slagen veel kleiner dan wanneer je wel geduld hebt.


Tip 3: post consistent content

Consistent content posten is cruciaal, omdat instagram je berichten dan beter oppakt en het is makkelijker om iets elke dag te doen, want dan wordt het echt onderdeel van je dag.


Wil je dus echt serieus beginnen met affiliate marketing is consistent elke dag content posten echt heel erg belangrijk en dit raad ik dan ook zeker aan.


Affiliate marketing via instagram met een website

Als je affiliate marketing met een website doet kan instagram een mooie uitbreiding zijn. Wanneer je dit doet plaats je geen affiliate links in je instagram profiel maar links van je website zodat je volgers naar je website stuurt.


Op deze manier kan je meer bezoekers op je website krijgen en meer bezoekers betekent meer geld dus als je een website hebt kan het zeker aantrekkelijk zijn om ook met instagram aan de slag te gaan.


Ik raad dit wel pas aan om te doen als je website echt staat en je niet nog heel erg in de beginfase zit, want dan kan je je focus beter eerst op je website houden en daarna pas je aandacht ook naar instagram verplaatsen.


Voor de rest kan je alle stappen die in dit artikel besproken zijn ook gewoon toepassen wanneer je het in combinatie doet met een website het enige verschil is dus dat je geen affiliate link in je bio zet maar een link naar je website.


Affiliate marketing cursussen instagram

Een cursus kan je echt een boost geven om te beginnen en ik raad een cursus dan eigenlijk ook altijd aan.


In Nederland hebben we wel wat grote cursussen. De grootste is de affiliate marketing revolutie van Jacko Meijaard. Dit is een erg goede cursus en zou ik eigenlijk ook altijd aanraden alleen gaat het wel vooral in op affiliate marketing met een website en weinig over affiliate marketing zonder website.


Recent ben ik ook een andere Nederlandse cursus tegengekomen en heb er wat reviews over gelezen en het klonk best goed. Dit gaat over de cursus social media fortuin. Je ziet het al in de naam dat deze cursus specifiek over social media gaat.


Als je dus aan de slag wil gaan met social media affiliate marketing waar instagram dus ook onder valt dan is social media fortuin naar mijn mening de beste Nederlandse cursus.


De cursus kost 57 euro waarmee hij wel iets duurder dan de affiliate marketing revolutie is want die kost 47 euro, maar voor een cursus is het alsnog heel erg goedkoop.


Als je namelijk echt goed inzet voor affiliate marketing is het haast zeker dat je die 57 euro makkelijk terugverdient en dat je een heel erg mooi inkomen kan gaan opbouwen met affiliate marketing.


Ik raad deze cursus dan ook echt aan voor iedereen die affiliate marketing via instagram wilt toepassen.

Samenvatting

Voor affiliate marketing is instagram een erg interessant platform. Vergeleken met TikTok en facebook is instagram eigenlijk de middenweg tussen snel kunnen groeien en makkelijk producten kunnen promoten.


Om te starten met affiliate marketing op instagram moet je de basisstappen doorlopen, zoals een niche kiezen en je inschrijven bij een affiliate netwerk of programma. Hierna kan je een account aanmaken en je product gaan promoten.


De beste tactiek voor affiliate marketing is naar mijn mening om je op één specifieke niche en product te focussen, zodat je volgers echt content te zien krijgen waarvoor ze je zijn gaan volgen.


Om veel volgers te krijgen moet je regelmatig content plaatsen, goede hashtags gebruiken en je kan comments plaatsen onder andermans berichten.


Een band opbouwen met je volgers kan je heel erg helpen om je producten te promoten. Wat helpt om veel volgers te krijgen is om consistent content te plaatsen en je moet in je hoofd houden dat je geen succesvolle affiliate business in enkele dagen kan opbouwen dus dat je hier echt geduld voor moet hebben.


Een cursus kan naar mijn mening echt de doorslag geven of je business succesvol wordt of niet. Voor affiliate marketing via instagram zou ik de cursus social media fortuin aanschaffen, omdat deze cursus echt op het aspect van social media ingaat en de cursus op het gebied van social media dan ook erg goed is.


Comments


bottom of page