top of page

Affiliate marketing in Nederland


Affiliate marketing in Nederland: Nederlandse vlag

Affiliate marketing is de laatste tijd populair in Nederland. Dit verdienmodel is begonnen in Amerika en de hype heeft Nederland dus nu ook bereikt. In Nederland wordt het dan ook populairder en populairder en je hebt er vast wel eens van gehoord. In dit artikel lees je hoe affiliate marketing in Nederland werkt, hoe je dit toepast en nog meer dingen die je over dit onderwerp moet weten.


Inhoudsopgave


Affiliate marketing Nederland betekenis

Affiliate marketing is een online verdienmodel. Bij dit verdienmodel promoot je producten van andere mensen.


Je doet dus eigenlijk de marketing voor andere mensen maar je krijgt hier geen vast loon voor. In plaats van dit stukje vaste loon krijg je per keer dat je het product succesvol promoot een deel van de verkoopprijs als commissie.


Met affiliate marketing krijg je dus geld op hoe goed je prestaties zijn. Het voordeel hiervan is dat je zo veel geld kan verdienen als je zelf wil maar je hebt op deze manier helaas geen zekerheid in een vorm van loon.


Bij affiliate marketing zijn er dus 2 groepen betrokken. Namelijk de affiliates en de publishers. Hierin zijn de publishers eigenlijk de werkgevers en de affiliates de werknemers, maar er is dan dus geen sprake van een vast loon.


In de praktijk zie je ook niet heel erg vaak dat een affiliate bij een publisher aanklopt en vraagt of hij het product mag gaan promoten. Dit gebeurt meestal met een tussenpersoon in de vorm van een affiliate netwerk of een affiliate programma. Later in dit artikel gaan we nog dieper in op deze platformen.


Affiliate marketing in Nederland algemene informatie

Affiliate marketing is dus in Amerika ontstaan en het eerste platform dat zich echt bezig ging houden met affiliate marketing was Amazon en dit begon in 1997.


Echter werd hier al ver voor een soort van affiliate marketing toegepast. Affiliate marketing bestaat namelijk al honderden jaren. Vroeger was affiliate marketing nog niet zo makkelijk als nu, want vroeger waren het gewoon onderlinge afspraken.


Sinds 1997 is er dus echt iets met affiliate marketing gedaan maar hiervoor was het op de achtergrond al zeker heel erg aanwezig.


In Nederland is het de afgelopen jaren ook heel erg gaan groeien, want bedrijven beginnen hier steeds meer het nut van in te zien en gaan er net zoals Amazon ook iets mee doen.


In Nederland hebben we nu dus ook heel erg veel bedrijven die iets met affiliates doen denk bijvoorbeeld aan een bol.com of coolblue.


De reden dat affiliates zo belangrijk zijn voor winkels is omdat wel 88% van de verkopers door influencer aangezet worden om iets te kopen. Hier vallen affiliates ook onder en daarom is het voor winkels zo heel erg belangrijk om iets te doen met affiliates.


Op deze manier is affiliate marketing van Amerika naar Nederland gegaan en elke dag blijft affiliate marketing nog steeds groeien.


Affiliate marketing in Nederland vs. affiliate marketing in Amerika

Het principe van dit verdienmodel lijkt dus in Nederland redelijk hetzelfde als in Amerika. Echter zijn er natuurlijk altijd dingen die net ietsjes anders zijn.


1. De taal en het bereik. Het eerste grote verschil is natuurlijk de taal die ze spreken en daarmee ook meteen het bereik. Als je je website Engels/ Amerikaans maakt heb je natuurlijk een veel groter bereik dan met Nederlands maar ook meer concurrentie.

2. Niches. Nog een ander groot verschil is wat voor niches populair zijn. In Nederland kunnen hele andere dingen een trend zijn dan in Amerika en daar moet je dan ook rekening mee houden.

3. Regels. Waar je natuurlijk ook rekening mee moet houden is dat er in Amerika andere regels gelden dan in Nederland. Iets dat in Amerika een hele goede techniek is kan hier wel illegaal zijn en andersom ook.

4. Producten. In Amerika worden andere producten aangeboden dan in Nederland. Je kan dus niet alles wat in Amerika gepromoot wordt ook in Nederland promoten.

5. Cultuur. Je moet natuurlijk ook rekening houden met de cultuur die in het land heerst waar je producten gaat verkopen. Je moet natuurlijk geen varkensvlees gaan promoten in een land waar in de dominante cultuur dit niet gegeten mag worden.


Affiliate marketing in Nederland en in Amerika zijn op veel punten dus hetzelfde, maar er zijn zeker wel verschillen en hier moet je dan ook echt rekening mee houden.


Wat heb je nodig voor affiliate marketing

Om te bepalen of affiliate marketing in Nederland wel handig is moet je natuurlijk weten of alle noodzakelijke dingen er ook echt zijn. Je kan bij de meeste noodzakelijke dingen ook wel in het buitenland terecht, maar vaak is Nederland toch wel iets fijner.


Dingen die je nodig hebt voor affiliate marketing zijn:


· Affiliate link

· Website hosting

· Affiliate marketing cursus (optioneel)

· KvK inschrijving (pas wanneer je veel gaat verdienen)


Zoals je ziet heb je niet heel erg veel dingen echt nodig voor affiliate marketing. Al deze onderwerpen ga ik in de hoofdstukken hieronder stuk voor stuk uitwerken.


Affiliate link

Van de lijst wat je echt nodig hebt is de affiliate link toch wel het allerbelangrijkst, want zonder affiliate link kan je simpelweg geen geld verdienen.


Een affiliate link is een link met een klein stukje unieke code. Door deze code weet de eigenaar van het product dat je promoot dat jij het voor hem verkocht hebt en jij commissie hoort te krijgen.


Door dit stukje unieke code in deze link kan je geld verdienen. Zonder dit stukje code zou de publisher niet weten dat jij het hebt gepromoot en zo dus ook niet dat jij geld zou moeten krijgen.


Een affiliate link is dus noodzakelijk, maar hoe krijg je nou zo’n affiliate link. Hiervoor hebben we de zoals eerder besproken affiliate netwerken of affiliate programma’s. Dit is een tussenpersoon en regelt de affiliate link.


Nederlandse affiliate netwerken

Een affiliate netwerk is dus één van de manieren om je affiliate link te krijgen. Een netwerk is geen webshop of winkel maar is er echt puur voor om affiliates en publishers bij elkaar te brengen. Je ziet dus ook vaak producten van meerdere partijen op een affiliate netwerk staan.


Voorbeelden van Nederlandse affiliate netwerken zijn:


· PayPro

· Awin

· Tradetracker


En er zijn er nog wel wat meer in Nederland, zoals je dus ziet zijn er genoeg opties in Nederland. Dat is natuurlijk erg fijn je ziet hiermee ook dat affiliate marketing in Nederland erg serieus genomen wordt.


Het voordeel van een affiliate netwerk ten opzichte van een affiliate programma is dat je een heel hoog percentage aan commissie kan krijgen. Op bijvoorbeeld een PayPro kan je op best veel producten ruim 50% van de verkoopprijs als commissie krijgen.


Als een product dan bijvoorbeeld 400 euro kost en jij promoot dit succesvol krijg je met 50% commissie 200 euro per keer wanneer je dit succesvol toepast.


Nederlandse affiliate programma’s

Een affiliate programma is dus de andere manier om aan je affiliate link te komen. Een affiliate programma is anders dan een affiliate netwerk op het punt dat een programma een webshop of winkel is. Hier vind je dus alleen maar producten van één bedrijf.


Enkele Nederlandse affiliate programma’s zijn:


· Wehkamp

· Albert Heijn


Er zijn nog wel meer Nederlandse affiliate programma’s maar dit zijn de grootste. Hier zie je dus weer dat er genoeg keus is.


Op een affiliate programma krijg je dus een minder hoog percentage aan commissie dan op een affiliate netwerk, maar een affiliate programma heeft dan natuurlijk ook een voordeel. Het voordeel van een affiliate programma is dat je uit heel erg veel producten kan kiezen.


Denk bijvoorbeeld aan een bol.com daar staat echt bijna alles op dus als je iets specifieks wilt promoten kan je dit eigenlijk altijd wel op een affiliate programma vinden.


Website hosting

De bekendste manier voor affiliate marketing is met een website en om een website op te zetten heb je een website hosting nodig.


In Nederland zijn er zeker ook wel website hostings, maar de grootste partijen zijn vaak toch gevestigd in het buitenland.


Het goede nieuws is dat een Nederlandse website hosting niet nodig is. Je kan makkelijk met een buitenlandse aan de slag.


Elke website hosting is dus beschikbaar en dit hoeft dus niet in Nederland te zijn je kan zo dus een platform kiezen dat je zelf fijn vindt.


Affiliate marketing cursus Nederland

Er zijn niet heel erg veel affiliate cursussen in Nederland maar wel een paar. De grootste is de affiliate marketing revolutie van Jacko Meijaard.


Kleinere cursussen zoals succes met affiliate marketing heb je dan ook nog en als je affiliate marketing op social media wilt toepassen is social media fortuin een goede cursus.


Ik vind persoonlijk de affiliate marketing revolutie van Jacko Meijaard de beste cursus dit komt, omdat deze cursus maar 47 euro kost en daardoor heel erg laagdrempelig is.


In de cursus wordt de basis van affiliate marketing duidelijk gemaakt en na de cursus kan je meteen gaan beginnen. Wat wel een nadeel aan de cursus is dat je geen volledige coaching krijgt, maar in plaats van dit is er wel een heel erg goed ledengedeelte waar je je vragen kan stellen.


Al met al is deze cursus naar mijn mening dus echt de beste van Nederland en met een prijs van maar 47 euro neem je eigenlijk geen risico. Naast dat je er veel geld mee kan verdienen leer je in de cursus ook hele nuttige marketing skills.

Affiliate marketing Nederland belasting


Affiliate marketing in Nederland belasting: rekenmachine

Als je in Nederland ergens geld mee verdient moet je natuurlijk belasting betalen ook over affiliate marketing. Als je nog geen geld verdient hoef je hier dus natuurlijk ook geen belasting over te betalen.


In 2023 mag je 8520 euro per jaar belastingvrij verdienen aan hobby’s affiliate marketing valt hier ook onder. Als je dit leest in een ander jaar raad ik je wel even aan om te kijken hoeveel je in het desbetreffende jaar belastingvrij mag verdienen.


Zolang je onder dit bedrag per jaar zit hoef je dus geen belasting te betalen over je affiliate inkomsten. Ga je hier overheen zal je belasting moeten betalen. Hou wel rekening dat dit bedrag voor al je hobby’s is dus als je nog met een andere hobby geld verdient moet je dit bij elkaar optellen.


Als je hier dan boven bent moet je inkomsten belasting gaan betalen. In 2023 moet je tot 73.031 euro per jaar 36,93% aan belasting betalen en over het geld dat meer dan dit bedrag is moet je 49,50% inkomsten belasting betalen.


In veel gevallen is deze inkomstenbelasting de enige belasting die je hoeft te betalen, maar als je erg veel gaat verdienen kan de belastingdienst je gaan zien als een ondernemer en dan moet je je verplicht bij de kamer van koophandel (KvK) inschrijven. Op het moment dat je hier bent ingeschreven moet je BTW belasting betalen.


Deze BTW belasting is nog een extra 21% die je dan moet afstaan aan belasting. Het is dus fijner als de belastingdienst je nog niet ziet als een ondernemer, maar als je echt veel gaat verdienen kom je er niet meer onderuit.


De belasting kan altijd wel lastig zijn en er zijn ook manieren om minder belasting te betalen dus wanneer je hier meer over wilt weten in combinatie met affiliate marketing. Dan moet je echt hier het artikel lezen over affiliate marketing en belasting.


Affiliate marketing beginnen Nederland (stappenplan)

Om te beginnen met affiliate marketing raad ik aan om de volgende stappen één voor één na te lopen.


Stap 1: volg de door jou gekozen cursus goed en maak aantekeningen.

Stap 2: kies een niche

Stap 3: Schrijf je in bij een affiliate netwerk/ programma

Stap 4: Kies een product of meerdere producten

Stap 5: Kies een website hosting die bij jou past

Stap 6: Zet je website op

Stap 7: Ga content maken

Stap 8: Blijf content maken


Ik ga nu de stappen even uitgebreider bespreken, uitleggen waarom het nodig is om dit te doen en waar je op moet letten als je het aan het doen bent.


Stap 1: Het is natuurlijk niet verplicht om een cursus te volgen en het kan ook zeker zonder maar ik zou een cursus echt aanraden. Een cursus helpt je namelijk erg goed op weg en als je ergens tegenaan loopt kan je deze vraag stellen aan mensen die er al mee te maken hebben gehad.


Als je een cursus aan het volgen bent moet je tijdens de lessen natuurlijk goed opletten en ik raad aan om er ook nog aantekeningen bij te maken. De aantekeningen moet je zo maken dat je ze zelf fijn vindt dit kan bij iedereen verschillen.


Stap 2: De 2e stap is een niche kiezen dit is erg belangrijk, omdat je het voor jezelf duidelijk moet hebben waar je website over gaat en waar je content over wilt maken.


Wat belangrijk aan een niche kiezen is dat er genoeg vraag in de niche is, dat er niet te veel concurrentie is en het belangrijkste is dat je de niche zelf leuk vindt zo kan je makkelijker content maken. Kies dus altijd een niche die je leuk vindt.


Stap 3: Je inschrijven bij een affiliate netwerk of programma is echt nodig, omdat zonder affiliate link je simpelweg geen geld kan verdienen. Als je dus geld wilt verdienen met affiliate marketing kan je hier niet omheen.


Waar je op moet letten om je in te schrijven bij een affiliate netwerk of programma is of je genoeg commissie krijgt en op het platform moeten ook producten staan die aansluiten bij jouw gekozen niche.


Stap 4: Nu je je ingeschreven hebt bij een affiliate netwerk of programma kan je een product gaan uitzoeken.


Bij een product moet je opletten op dat er genoeg vraag is, niet te veel concurrentie is en dat het aansluit bij jouw gekozen niche.


Stap 5: Om een website op te zetten zal je een website hosting nodig hebben. Dit is dus ook belangrijk als je affiliate marketing met een website wilt doen.


Je moet om dit te kiezen letten op dat de ervaringen met de bepaalde hosting goed zijn en dat je via de hosting alles op je website kan zetten wat jij wilt.


Stap 6: Wanneer je een website hosting hebt kan je dan eindelijk je website gaan opzetten.


Bij een website moet je altijd opletten hoe het er uitziet maar overdrijf niet te veel met kleuren en hoe druk het is op je website dit is voor bezoekers namelijk niet zo aantrekkelijk. Voor de rest zal je in de cursus die je hebt gevolgd waarschijnlijk ook tips krijgen hoe je een aantrekkelijke website opzet.


Stap 7: Content maken is echt het allerbelangrijkste van affiliate marketing in de content kan je namelijk jouw affiliate links verwerken en zo geld verdienen.


Wat erg belangrijk is met content maken is dat je altijd moet schrijven voor de bezoeker als je goed bedenkt wat de bezoeker wilt zien en daarover schrijft komt het zeker goed.


Stap 8: Consistent content blijven maken is de sleutel tot succes met 1 blog op je website ga je het echt niet redden je moet door blijven schrijven en content maken zo krijg je meer bezoekers en zo dus ook meer geld.


Wat hierbij belangrijk is dat je echt blijft schrijven en ook voor de bezoeker blijft schrijven.


Ik heb ook een compleet artikel geschreven met een uitgebreider stappenplan hoe je kan beginnen en hier zit ook een stappenplan in voor affiliate marketing met social media dit artikel kan je hier lezen.


Affiliate marketing websites Nederland

In Nederland is affiliate marketing ook al best ver en er zijn daarom ook al flink wat Nederlandse affiliate websites.


Jacko Meijaard is de best verdienende affiliate marketeer van Nederland en zijn bekendste affiliate website is de intenetsuccesgids.nl op deze website staat ook zijn eerder besproken cursus de affiliate marketing revolutie.


Maar dit is niet de enige website die hij heeft hij heeft er namelijk 25. Jacko is ook niet de enige Nederlands affiliate marketeer er zijn namelijk heel erg veel en dus ook erg veel affiliate websites.


De kans is dus groot dat je wel een keer op een affiliate website bent geweest en er is ook een grote kans dat je wel eens een product via zo’n site hebt gekocht.


Ervaringen

De ervaringen met affiliate marketing zijn vaak erg wisselend. Dit komt omdat er een vertekend beeld van affiliate marketing is en mensen vaak denken dat ze er heel erg snel rijk mee kunnen worden.


Je kan met affiliate marketing zeker rijk worden maar dit gaat niet binnen een week gebeuren dit kan wel maanden duren en in deze maanden moet je dan ook echt goed content blijven maken om het tot een succes te maken.


Er zijn dus best veel negatieve ervaringen omdat veel mensen die ermee starten denken dat ze binnen een week rijk zouden zijn. Dit is niet het geval dus als je binnen een week rijk wilt worden kan je beter geen affiliate marketing gaan doen. Als je binnen een week rijk wilt worden wens ik je veel succes want dat is gewoon haast niet mogelijk.


De ervaringen van de mensen die geen vertekend beeld van affiliate marketing hadden zijn over het algemeen goed en als je goed door blijft werken is de kans best wel groot dat jij ook succesvol kan gaan worden.


Pas dus op met wat iedereen op het internet zegt, want je kan niet binnen een week meteen rijk zijn ook met affiliate marketing niet. Je zal voor rijkdom echt flink moeten gaan werken.


Conclusie

Affiliate marketing in Amerika lijkt in grote lijnen dus best wel veel op het affiliate marketing in Nederland, maar er zijn natuurlijk wel hele andere bedrijven actief en er zijn dus zeker wel wat verschillen.


Hierdoor hebben wij hele andere affiliate netwerken en programma’s om uit te kiezen dan Amerikanen hebben en in Nederland zijn er ook best wel veel netwerken en programma’s dus dat is fijn.


Over je affiliate inkomsten moet je net zoals bij andere inkomstenbronnen belasting over betalen je moet zeker inkomstenbelasting betalen en het kan zo zijn dat je ook BTW moet betalen.


Om met affiliate marketing te gaan beginnen raad ik echt een cursus aan. De beste Nederlandse cursus is naar mijn mening de affiliate marketing revolutie van Jacko Meijaard.


De voordelen van deze cursus zijn dat het erg goedkoop is met maar 47 euro en dat de best verdienende affiliate marketeer van Nederland en België je leert hoe je het moet toepassen dus Jacko heeft ook genoeg ervaring.


Comments


bottom of page