top of page

Affiliate marketing en belasting


In Nederland moet je belasting betalen over je inkomsten en ook over je extra inkomsten. Je moet dus ook belasting betalen over jouw affiliate marketing business of dit je main inkomen is of maar een extra inkomen. Hoe belasting precies werkt en hoeveel je moet betalen voor affiliate marketing lees je in dit artikel. We helpen je ook hoe je de belastingaangifte moet doen met affiliate marketing.


Inhoudsopgave


Wat is affiliate marketing

Affiliate marketing is een online verdienmodel waar je geld mee verdient door producten van andere mensen te promoten. Als je het product dan succesvol promoot krijg je een bepaald deel van de verkoopprijs als commissie.


Geld verdienen met affiliate marketing is een heel erg populair verdienmodel alleen is er soms een beetje verwarring over de belasting, omdat het een online verdienmodel is.


Wanneer moet je belasting betalen over affiliate marketing

In 2023 mag je 8520 euro per jaar belastingvrij verdienen aan hobby’s en dus ook affiliate marketing. Dit verandert wel per jaar dus kijk even hoeveel je in dit jaar belastingvrij mag verdienen.


Als je hier dus onder zit of zelfs nog niks verdient hoef je dan nog geen belasting te betalen. Als je dan meer verdient dan dit bedrag zal je echt moeten gaan betalen over je affiliate marketing inkomsten.


Deze 8520 euro is het totale bedrag dat vrijgesteld is voor hobby’s dus als je nog met een andere hobby geld verdient kan het zo zijn dat je minder geld van je affiliate marketing inkomsten kan vrijstellen en dus eerder moet betalen. Je moet deze beide inkomens dan bij elkaar optellen.


Hoeveel belasting betaal je met affiliate marketing

Met affiliate marketing moet je zeker 1 soort belasting betalen en dat is de inkomsten belasting. Aan de hand van wat andere factoren kan het ook zijn dat je nog andere soorten belasting moet betalen.


Als de belastingdienst je namelijk ziet als een ondernemer dan moet je je verplicht bij de kamer van koophandel (KvK) inschrijven. Je zal vervolgens dan helaas ook BTW moeten gaan betalen over je inkomsten.


Het is ook goed mogelijk dat de belastingdienst je niet als een ondernemer ziet. Wanneer je nog niet zo heel erg veel verdient is dit dan meestal ook het geval. Zolang je van de belastingdienst dus nog geen BTW hoeft te betalen is dit alleen maar fijn.


Hoeveel inkomsten belasting moet je betalen

Hoe hoog de inkomstenbelasting voor jou is staat niet vast. Dit hangt van een aantal factoren af namelijk:

· Hoe hoog is jouw inkomen

· Word je als een ondernemer gezien

· Hoeveel tijd besteed je aan je ondernemer


Als je een inschrijving bij de KvK hebt krijg je te maken met best veel nadelen, zoals BTW, maar op het inkomsten belasting deel kan het wel voordelig zijn omdat je soms aftrekken kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een startersaftrek of een investeringsaftrek.


Het ligt er natuurlijk ook aan hoe hoog jouw inkomen is, want tot een bepaalt bedrag betaal je een x percentage aan belasting, maar als je daar overheen gaat ga je over dat deel meer betalen. Hieronder staat een schema van de belastingdienst in 2023.


Tarieven box 1: AOW-leeftijd in 2023 nog niet bereikt

schijf

belastbaar inkomen

percentage

1

tot 73.031

36,93%

2

vanaf 73.031

49,50%


Deze tabellen kunnen ook elk jaar veranderen dus dit kan je ook opzoeken als het een ander jaar is dan 2023. Je kan dan gewoon simpel opzoeken tarieven box 1 jaartal.


Voor de meeste mensen is het dus af te lezen in deze tabel hoeveel belasting je moet betalen. Alleen in bepaalde gevallen bijvoorbeeld dus de KvK inschrijving kan het anders zijn.


Hoeveel omzetbelasting/ BTW moet je betalen

Zoal al eerder gezegd hoef je deze omzetbelasting alleen maar te betalen als de belastingdienst je als een ondernemer ziet.


Je moet vast 21% BTW betalen, maar het hoort ook zo te zijn dat je van jouw affiliate netwerk 21% erbij krijgt om deze BTW te betalen.


Als je bijvoorbeeld 10000 euro exclusief BTW hebt verdiend in een maand hoor je 12100 euro inclusief BTW te krijgen. Deze extra 21% moet je later dus nog af staan.


In Nederland is dit goed geregeld alleen er vormt zich een probleem als je met buitenlandse affiliate netwerken samenwerkt. In Duitsland ligt deze BTW bijvoorbeeld een stuk lager en krijg je dus minder uitbetaald dan die 21%.


In zo’n situatie wordt het toch een stuk ingewikkelder en raden we aan om contact op te nemen met de belastingdienst hierover.


Waar je wel heel erg op moet letten is dat je niet al je inkomsten meteen uitgeeft, want als je die 12100 meteen uitgeeft aan een auto of iets anders dan moet je later nog wel die 2100 euro aan BTW betalen.


Als je dit dan niet meer hebt kan je problemen krijgen met de belastingdienst bouw dus altijd een buffer op hiervoor en houd er rekening mee dat je niet 12100 euro kan uitgeven in dit voorbeeld maar 10000.


Inschrijven bij de KvK voor affiliate marketing wel of niet

Als je jezelf in hebt geschreven bij de KvK ziet de belastingdienst je echt als een ondernemer en je zal dan ook BTW moeten gaan betalen.


Je zou dan dus ook kunnen zeggen dat het niet voordelig is om je in te schrijven bij de KvK zolang de belastingdienst dit niet verplicht, maar hier ben ik het niet helemaal mee eens.


Dit komt omdat een KvK inschrijving ook voordelen heeft en hier moet je dan zelf een afweging in maken. Ik heb daarom ook een artikel geschreven over KvK en affiliate marketing dit artikel kan je hier lezen.


De belangrijkste voordelen van deze inschrijving zijn dat je er professioneler en betrouwbaarder uitziet maar ook dat je eerder in aanmerking komt voor belastingvoordelen.


Over het algemeen zeggen we dat je geen KvK nodig hebt als beginnende affiliate marketeer. Wanneer je jezelf moet inschrijven van de belastingdienst dan heb je geen keus en moet je het echt doen. Als je hier een beetje tussenin zit je verdient dan dus een beetje geld maar nog niet heel veel moet je even zelf een goede afweging maken.


Belastingaangifte doen voor affiliate marketing

Zoals we al eerder hebben gezegd vallen inkomsten uit affiliate marketing onder inkomstenbelasting en je moet dit dan aangeven in box 1.


Dit gaat om je inkomen exclusief BTW dus de 21% extra BTW die je bij jouw inkomsten hoort te krijgen moet je hier niet bij optellen.


Je moet al je inkomsten van box 1 bij elkaar optellen dus als je niet fulltime met affiliate marketing bezig bent en je hier nog een baan of iets anders naast hebt wat in box 1 moet zal je dit allemaal bij elkaar op moeten tellen.


Met de BTW aangifte zit het iets anders, want dit is niet een aangifte die iedereen moet betalen. Aan de hand van je inkomen moet je elk jaar of elk kwartaal BTW betalen.


De BTW aangifte moet je doen met het OB-aangifte formulier. In de aangifte moet je aangeven welke BTW je aan je klanten hebt gerekend en de BTW die de leveranciers aan jou hebben berekend.


Nadat je de aangifte hebt ingevuld krijg je dan een bevestiging. Wanneer je BTW terugkrijgt nemen ze hier ook binnen enkele weken contact met je op.


Is het nog niet helemaal duidelijk over de BTW belasting? Dan kan je hier naar een artikel van de belastingdienst over BTW aangifte doen.


Hoe kom je niet in de problemen met de belastingdienst

De belastingdienst wil alleen dat jij netjes jouw belasting betaalt dus als je niet in de problemen wilt komen met de belastingdienst is 1 ding heel erg belangrijk en dat is gewoon jouw belasting betalen en alles eerlijk invullen.


Wat ook altijd goed kan helpen is wanneer je een probleem hebt of ergens over twijfelt contact op te nemen met de belastingdienst. Op deze manier voorkom je dat je dingen verkeerd doet en zo in de problemen kan komen.


De belastingdienst verplicht je soms ook iets bijvoorbeeld dat je je in moet schrijven bij de KvK omdat je te veel verdient. Deze bevelen moet je ook netjes opvolgen als je geen problemen wilt krijgen met dit overheidsinstituut.


Ik raad je ook altijd aan om problemen met de belastingdienst te voorkomen en niet stiekem geld achter te houden, want hier komt de dienst uiteindelijk toch wel achter.


Besparen op je belasting

Ik zou niet aanraden om geld achter te houden voor de belastingdienst en zo minder te hoeven betalen, maar er zijn wel legale methodes om minder belasting te betalen.


Je kan bijvoorbeeld een deel van je inkomen pensioenbeleggen of in vastgoed stoppen op deze manier kan je minder belasting betalen. Voor iedereen is er wel een manier om minder belasting te betalen. Dit verschilt alleen wel per persoon.


Zelf ben ik geen belasting bespaar expert dus ik weet hier ook niet het meeste vanaf als je echt serieus wilt gaan besparen op je belasting zal je je hier meer in moeten verdiepen en er zijn ook genoeg experts waar je mee kan praten en zo kunnen zien hoe jij op jouw belasting kan besparen.


Eén van de bekendste financiële experts in Nederland die hier mensen mee helpt is Thijs Verlangen. Je kan een persoonlijke afspraak met hem inplannen, maar daar zijn wel lange wachtrijen voor en daarom heeft hij nu ook een cursus gemaakt met alle informatie die je nodig hebt om op jouw belasting te kunnen besparen.


Je kan natuurlijk ook zelf uitzoeken hoe je kan besparen op jouw belasting er zijn op internet namelijk genoeg filmpjes hierover. Thijs Verlangen zelf heeft bijvoorbeeld 3 podcasts gedaan bij de lotgenoten podcast waar hij ook hele nuttige tips geeft om te kunnen besparen.


Samenvatting

In dit artikel hebben we veel belangrijke dingen besproken en daarom zetten we alle dingen nog even kort op een rijtje.


Over jouw affiliate inkomsten hoef je pas belasting te betalen als je over het vrijgestelde bedrag heen bent gegaan dit zijn al je inkomsten uit hobby’s dus als je andere hobby’s hebt waar je geld uit verdiend moet je dit bij elkaar optellen.


Tot 73.031 moet je 36,93% belasting betalen over al je inkomsten dat meer dan dit bedrag is betaal je 49,50% aan belasting.


Je moet ook 21% BTW betalen als de belastingdienst je als een ondernemer ziet. Je krijgt deze 21% er al extra bij je inkomsten. Je moet hier dan dus alleen oppassen dat je 121% krijgt als inkomsten en hier dus nog 21% vanaf moet staan. Geef dus niet alles meteen uit!


Een inschrijving bij de KvK kan ook voordelen hebben en het is handig om voor jezelf een afweging te maken of zo’n inschrijving interessant voor jou is.


Je affiliate marketing inkomsten moet je allemaal bij box 1 invullen en als je BTW moet betalen van de belastingdienst moet je dit aangeven op het OB-aangifte formulier.


Je kan het beste de problemen met de belastingdienst vermijden dit doe je door netjes alle belasting te betalen en niks achter te houden. Als je ergens over twijfelt kan je altijd nog contact op nemen met de belastingdienst.


Er zijn ook legale manieren om te besparen op jouw belasting. Voor iedere situatie zijn hier andere mogelijkheden voor om er achter te komen wat voor jou kan helpen zijn er 2 opties. Je kan een afspraak maken met een belasting bespaar expert of je kan zelf op internet onderzoek gaan doen.

Comments


bottom of page